46

Щети и много страх: Румънците не мигват две денонощия след труса

Над 30 земетресения са регистрирани за 48 часа в Румъния. Щетите по жилищен блок са много. Напуканите стени, падналата мазилка и керемиди показват мащаба на труса.

Хората разказаха bTV, че вече 2 нощи не са спали, защото се страхуват ще издържат ли блоковете при ново земетресение.

Вече трети ден Мария и семейството ѝ живеят в страх - ще има ли ново по-силно земетресение. По време на най-силния трус били у дома - на 6-ия етаж.

„Масата започна да се тресе. Беше ужасно - имах чувството, че прозорците в апартамента ще се счупят. Падаха и предмети от рафтовете. Затова и излязохме навън - цялото семейство, с бебе в ръце“, разказва Мария Иля.

Жената обясни, че спи трудно, защото, макар и по-леки, земетресенията не спират.

„Не знам колко ще е устойчив блокът, направен е отдавна. По него има желязо, което е старо. В готовност сме да се евакуираме“, обясни Мария.

По-голямата част от щетите в Търгу Жиу са в по-високите сгради. На места все още разчистват падналите елементи.

През последните 80 години Румъния преживява 4 силни земетресения. През 1977 г. загиналите са над 1500, а 3500 остават без покрив. Затова е взето спешно решение за укрепване на старите сгради. Според експерти при по-силно земетресение има опасност за по-високите блокове в големите градове.

„Нашите страхове са свързани с тези 300 високи сгради в Букурещ, които оцеляха след земетресението. Те са много стари и не са проектирани така, че да издържат на силен трус. През 1977 г. правителството реши да спре укрепването, за да спести пари“, каза Емил Горгеско, който е старши експерт в Институт за строителство, градоустройство и устойчиво развитие в Румъния.

А от ноември закон позволява укрепването да се прави с държавни пари, но само след съгласие на всички собственици.

„Някои от собствениците, предпочитат да дават апартаментите си под наем, като офиси. И те не дават своето съгласие сградата да бъде ремонтирана“, обясни Горгеско.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Кое първом да ги тресеъ

Кое първом да ги тресеъ

16.02.2023 | 22:36

Споко Нема страшно Другарката Кьовеши сега като ги грабне за голямата корупция и земетресенията им ще спрат Щото от голямата корупция идат нещата Не от малката Беш евро колега за кафе на Дунав мост Дребна нали корупция Беш евро

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?