Следвайте ни

Ще тръгнат ли хиляди наши студенти към Щатите през 2021 г.

viber icon

За първи път българските студенти, които искат да работят през лятото на 2021 в Съединените щати, ще могат да подават документите си онлайн.

По този начин ще бъдат подписвани и договорите им с оторизираните фирми, които работеха по програмата Work and Travel.

„Вече има много американски работодатели, които заявиха желание да наемат наши студенти. За първи път няма да провеждат интервюта наживо с тях, а по онлайн платформи“, каза Иво Борисов от фирма „Ориндж Бг“. 

Американското посолство удължава с една година валидността на таксата от 160 долара за визово интервю, на което студентът не е могъл да се яви заради ковид кризата.

Хиляди наши студенти я платиха, но заради затварянето на посолството на САЩ не можаха да се явят на него. Така таксата за визово интервю ще важи за 2 години, обясниха от клона на USIT Colors в Пловдив. 

Преди това спонсориращата програмата организация „Intrax“ заедно с „Chamber of Commerce“ са спечелилиха дело в американския съд, което посановява, че президентът Тръмп не и имал правомощия да забрани пътуването на нашите студенти.

„Държавният департамент предприе преди седмица мащабна програма за ребрандиране на голям клас от визи, част от които е и Work and Travel. Те вече ще се маркират като Bridge USA“, обясни Борисов. 

В момента най-голям интерес за наемане на наши студенти има от работодатели в щатите, които са били засегнати най-малко от ковид – Уисконсин и Мичиган. Оттам са получени първите работни оферти. 

В договорите няма ясно дефинирани форсмажорни обстоятелства. Условията са специфични за всяка фирма.

„Условията са по-строго регулирани и условията са максимално защитаващи студентите. Има пълна предварителна информация за да може студентите да вземат обосновано решение“, убеден е Иво Борисов. 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай