Следвайте ни

Ще се окаже ли Тръмп без дом щом напусне Капитолия?

Плановете да се установи в резиденцията си в курорта Мар-А-Лаго може да ударят на камък

viber icon

Една от водещите теми в САЩ през последните дни става все по-заплетена. Казусът с новия дом на Доналд Тръмп заплашва да промени радикално плановете на президента, още в първите дни, след като официално Джо Байдън поеме поста. 

След редица проблеми в Ню Йорк местната власт и бизнеса в града дадоха на Тръмп ясно да се разбере, че той и семейството му вече не са желани. Редица компании прекъснаха връзките си с бизнесите на отиващия си президент и хората от обкръжението му. Властите в Голямата Ябълка пък ще са сред първите, които ще повдигнат обвинения, веднага щом имунитетът, който Белия Дом дава, вече не важи за Тръмп.

Всички знаци сочеха, че фамилията на президента ще се установи във Флорида – щат в който Тръмп все още се радва на сериозна подкрепа. Плановете на 45-тия президент на САЩ бяха той и съпругата му да се установят в луксозния си частен курорт Мар-А-Лаго. Властите в щата обаче са на друго мнение. 

Още през 90-те, когато Тръмп купува целия комплекс и го ремонтира, той сключва сделка с щатското правителството във Флорида, според която нито един член (включително собственикът) не могат да прекарват в комплексa повече от 21 дни годишно. Срещу това Тръмп продължава и до днес да ползва значителни данъчни облекчения. Местните жители вече протестираха, позовавайки се на споразумението от 1993 година.

Тръмп е прекарал значително време в Мар-а-Лаго – наречен от медиите в САЩ „Зимения Бял Дом“ - през цялото си президентство. Според протоколите, той е прекарал 127 дни от президентството си в клуба, което е станало за значителни публични разходи. Пътуванията на Тръмп до Мар-а-Лаго до този момент са стрували на данъкоплатците повече от 64 милиона долара. 

Президентът също смени постоянния си адрес от небостъргача си в Ню Йорк на резиденцията в Мар-А-Лаго още през септември 2019 годона. Тръмп ще загуби някои привилегии в частния си клуб, след като напусне поста, включително хеликоптерната площадка, която беше одобрена само за използване, докато е президент. Въздушният трафик също така вече няма да бъде отклоняван от клуба, който се намира в близост до международното летище в Палм Бийч.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?