4232

Ще отстъпи ли Киев завзетите от Москва територии? EК даде отговор

"Решенията са изцяло в ръцете на Украйна"

Говорител на Европейската комисия отговори на твърдения, разпространени в италиански медии, че неофициално западните държави обсъждат възможност Киев да отстъпи на Москва вече завзетите от руските сили области, а останалата част от Украйна да се присъедини към НАТО. "Украйна решава кога да обсъжда отстъпки и условия", заяви той на въпрос, свързан с възможността за бъдещи преговори за прекратяване на войната, предприета от Русия.

"ЕС подкрепя Украйна до победа в тази отбранителна война. Решението ще бъде намерено според украинските условия", посочи говорителят, цитиран от БТА. Той отбеляза, че ЕС продължава да предоставя всякаква необходима помощ на Киев.

Говорителят бе попитан дали подобен подход може да се приложи и по повод предстоящото присъединяване на Украйна към ЕС. "Решенията са изцяло в ръцете на Украйна", обобщи той.

ЕК представи през март предложение за рамка на преговорите с Украйна за присъединяване към ЕС. Очаква се предложението да бъде одобрено от Съвета на ЕС, за да започнат същинските преговори с Киев.

През октомври 2022 г. украинският президент Володимир Зеленски подписа указ, с който официално обявява перспективата за каквито и да е преговори на Украйна с руския си колега Владимир Путин за "невъзможна". Указът официализира заявката, дадена от него, след като Кремъл обяви четири окупирани региона на Украйна за част от Русия - ход, който Киев и Западът определиха като нелегитимен фарс. "Путин не знае какво е достойнство и честност. Затова сме готови за диалог с Русия, но при друг президент", подчерта Зеленски тогава. 

Преди броени дни украинският държавен глава за първи заяви, че мирните преговори между Москва и Киев могат да започнат и без Украйна да се върне към границите от 1991 г. (което означава без Крим). Зеленски каза това в интервю за CBS News на 29 март. Той подчерта, че руската страна ще бъде "готова за диалог", ако украинската държава успее да достигне границите от 2022 г., които съществуваха преди специалната военна операция на Русия. 

"Няма да се наложи да деокупираме всички наши територии изключително с военни средства", каза Зеленски и изрази увереност, че ако украинската армия успее да получи освободените от Русия територии, връщайки се към границата от 2022 г., в този случай Путин ще бъде готов за диалог.

Ден по-рано украинският външен министър Дмитрий Кулеба каза, че е обсъждал "мирна формула" с Русия. Той отбеляза, че обсъжданията биха могли да се проведат в рамките на евентуална втора и трета мирна среща на върха в Швейцария, съгласно одобрените от участниците правила.

В същото време говорителят на руския президент Дмитрий Песков посочи, че това изявление противоречи на забраната на украинския лидер Володимир Зеленски да проведе тези преговори, а представителят на руското външно министерство Мария Захарова отсече, че Москва няма да участва в конференцията за Украйна в Швейцария, цитира dir.bg.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?