Следвайте ни

Ще има ли привилегии за ваксинираните? От право на ресторант до свободно пътуване

viber icon

В Западна Европа все по-често се чуват предложения имунизираните срещу коронавирус да могат да ползват облекчения. Водещи политици също се заиграват с темата за по-свободен режим за хората, които вече имат имунитет срещу заразата. 

Гражданите, които са се ваксинирали срещу Ковид-19, трябва имат възможност да се върнат към обществения живот, заявява германският външен министър Хайко Маас в интервю за "Билд ам зонтаг", цитирано от ТАСС.

По думите му те имунизираните няма да се разболеят и не рискуват да бъдат настанявани в интензивни отделения или да бъдат включвани към апарати за вентилация на белите дробове. А ако в ресторантите влизат само ваксинирани лица, те няма да си вредят взаимно, отбелязва министърът.

Маас се слави като първия министър от правителството на канцлера Ангела Меркел, предложил да се дадат привилегии на ваксинираните, отбеляза ТАСС.

Досега в Германия са ваксинирани над един милион души, или малко повече от 1 процент от населението. Първи бяха имунизирани обитателите на домовете за възрастни и медиците. От 16 декември в Германия е в сила строга карантина; затворени са почти всички магазини освен магазините за хранителни стоки.

Наскоро гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предложи ваксинираните лица да получат свободно право на пътуване в ЕС. Това, според него, ще стимулира и гражданите да се ваксинират, "защото само по този начин може да бъде гарантирано завръщане към нормалността".

Премиерът смята, че за целта трябва да се въведе единен европейски имунизационен паспорт - стандартизирано удостоверение, че приносителят е бил успешно ваксиниран срещу коронавируса. Писмо с това си предложение Мицотакис пратил на председателя на Европейската комисия Урсула фон дел Лайен.

Писмото на Мицотакис налива масло в огъня на една дискусия, която тлее в ЕС от миналия месец: възможно ли е ваксинираните хора веднага да се върнат към нормалния си начин на живот или пък би трябвало да се солидаризират с останалите граждани на Евросъюза до момента, в който ще има достатъчно ваксини за всички, отбеляза "Дойче веле".

Засега обаче всички настоявания за привилегии на имунизираните срещат отпор. На искане като на гръцкия премиер за свободно придвижване на ваксинираните, Световната здравна организация отговори така: "Понастоящем не въвеждайте изисквания за доказателство за ваксинация или имунитет за международни пътувания като условие за влизане, тъй като все още има критични неизвестни по отношение на ефикасността на ваксинацията за намаляване на заразяването и ограничената наличност на ваксини".

Доказателството за ваксинация не трябва да освобождава пътуващите от спазването на обявените мерки при международни пътувания, насочени към намаляване на риска от заразяване, категорични са от СЗО.

Някои авиокомпании обаче вече анонсираха, че обмислят да въведат към пансажерите изискване за имунизация или отрицателен тест.

Коментари (3)

Нема конспирация ИЧ

Нема конспирация ИЧ

17.01.2021 | 18:14

За световната конспирация ли си говорим или пак няма таквоз животно Мине не мине ден два ни пробутват темата за привилегий Ту за Гръцкото море Ту за Лондон къ щяло да бъде Па за ресторанти кой шъ оди Па завъртят темата с Граници кък се минавали А всичко било доброволно Кой иска да се ваксинира Кой не иска просто не иска И после пак текста от онази песен Няма не искам Няма недей Като доброволните задължителни манифестаций на който ако не идеш доброволно шъ тъ отрежат от премийките месечни годишни Кого детето ти кандидатства в някой университет тъй да знаеш че го изпревари преди изпита една хубава характеристика че баща му или майка му не участвали активно в обществено политическия живот и бягали от манифестация В съвременен вариант от Ваксинация И ко да правят Мама и Тате за чедото си Щъ одат и на Манифестация и на Ваксинация Може и главата на Гилотината си да положат доброволно

Отговори
3 0
Covid 19

Covid 19

17.01.2021 | 15:04

Certification of vaccination ID 19 - AI (Artificial intelect). Ай честито! Все пак има шанс. Хората, които ни управляват - 100млн. срещу 7млрд. нормални. Няма как да успеят. Трябва да, се започне от такива като Хайко - на площада с камъни!!!

Отговори
7 0
Силвия

Силвия

17.01.2021 | 14:49

И откъде накъде да имат привилегии? Нали се доказа, че дори ваксинирани пак са преносители! А какво става със свободата да избираш - май наистина ще се окаже, че сме просто едни кукли на конци...

Отговори
13 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай