2374

Ще има ли пречки: Ердоган обяви кандидатурата си президент за трети път

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че изборите ще се проведат по план през юни 2023 г. и че той ще бъде кандидат отново.

„Кандидатът на Народния алианс за президентски избори е Реджеп Тайип Ердоган“, каза той по време на среща на провинциалния консултативен съвет на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) в Измир.

Народният алианс е управляващият съюз между ПСР и крайнодясната Партия на националистическото движение (MHP).

Ердоган обяви, че общите избори ще се проведат навреме, в средата на юни 2023 г., слагайки край на спекулациите за предсрочни избори.

„Точно както събрахме вековна работа и услуги за нашата страна през последните 20 години, надявам се, че ще изградим заедно велика и мощна Турция отново в следващите дни“, каза Ердоган.

Ердоган стана президент за първи път на избори, проведени през 2014 г.

По-късно той пое поста като първи президент на новата изпълнителна президентска система на изборите, проведени през юни 2018 г. Съгласно новата система, едно лице може да бъде избирано за президент най-много два пъти.

Петгодишният мандат на Ердоган изтича през юни 2023 г. и продължава дебатът дали той има право да бъде отново кандидат.

Проправителствените кръгове казват, че няма правна пречка Ердоган да бъде номиниран отново в рамките на новата система, тъй като президентството пое различна роля с конституционната реформа от 2017 г. Критиците обаче посочват, че член 101 от турската конституция поставя ограничение от два мандата на президента. Промяната в Конституцията по този въпрос изисква гласовете на мнозинство от две трети в парламента (400 депутати), което управляващият алианс не успява да постигне.

Девлет Бахчели, лидерът на MHP от управляващия алианс, каза, че няма пречка Ердоган да бъде отново кандидат.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Жельо

Жельо

15.06.2022 | 15:25

Турчин с фес!

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?