71

Ще гласуват ли "френското предложение"? Бой, вувузели, палежи и циркове взривиха парламента в Скопие ВИДЕО

Вторият ден на дебати в парламента в Скопие по т.нар. "френско предложение" приключи. Заради двама неуспяли да се изкажат депутати от опозицията, разискванията ще продължат и днес в 11 ч. местно време, след което се очаква да стане ясно кога ще бъде гласуването.

Ако бъдат одобрени документите, внесени от правителството на Скопие, на практика то ще получи мандат да води преговори по френското предложение, но без да отстъпва от червените линии - език, двустранни въпроси и идентичност.

Дабатите вчера преминаха с опит за физическа саморазправа, късане и палене на френското предложение и взаимни обвинения в национално предателство. Френското предложение беше запалено, а изказването на премиера Ковачевски - заглушено с вувузели. 

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвини управляващите, че ако бъде прието предложението, това ще означава отказ от т.нар. македонски език, историята и идентичността на страната.

Управляващите отговориха, че 120 членове на ВМРО-ДПМНЕ имат български паспорти и те са предателите.

Словесни престрелки и излята червена боя върху трибуната и документа прекратиха временно събранието.

По време на разгорещените дебати говори и председателят на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен, която увери македонските управници, че езикът им ще бъде гарантиран при евентуално членство. На този фон премиерът на албания Еди Рама заяви, че ако Скопие не приеме Френското предложение, Тирана ще се оттегли от преговорите. 

А отвън пред сградата на парламента, на площад “Македония”, се разигра театрална постановка. Македонски артисти представиха своеобразен съд на трима от управляващите, които бяха наречени “предатели” и осъдени на повече от 100 години лишаване от свобода.  Организиран е и палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

Вече е известно, че за приемането да документа има мнозинство от 70 гласа - на управляващия Социалдемократически съюз на Македония, коалиционните партньори от албанския Демократически съюз за интеграция, както и албанските партии от опозицията.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
77д

77д

16.07.2022 | 13:27

По важното е че чалгарите българи даже и не разбраха че герб,дпс,пп,дб и бсп предадоха интересите на българия

Отговори
1 5
Младенко Понеделковски

Младенко Понеделковски

16.07.2022 | 11:45

Добре че Мицкоски не каза, че "Бугарските фашисти" са убили " най големия Македонски" поет Никола Вапцаров ..... С чужда пита помен правят !!!! Хайде Като искаме да сме честни - нека да се отворят Югославските архиви- та да видим колко Бьлгари са избити и безследно изчезнали ... След 20 Години Албанците Ще бьдат мнозинство- в РСМ, братя Северомакедонци.... Вашия приятел - Джордж Тенет ( бивш шеф на ЦРУ- от албански произход ) всеотдайно....работи по вьпроса... Тези хора живеят вьв Виртуална реалност.

Отговори
6 0
Богдан Попов

Богдан Попов

16.07.2022 | 11:15

Не виждате ли че Албания отново иска да е Велика Албания бе братя македонци. Няма ли един от вас да предложи генен тест на цялото население и да се види колко бьлгари има при вас и ще бьде честно кьм всички други части от Македония. Погледнете в историята и сё замислете. Та ние сме много еднакви с вас.

Отговори
3 3

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?