2374

"Ще бъдете осиновени": Русия върна 30 от децата на Украйна

Повече от 30 украински деца бяха върнати на родителите си. Те са били отведени в Русия от окупираните украински територии. Въпреки че имат родители и близки в Украйна, руснаците им казали, че вече ще живеят там и ще бъдат осиновени.

Сълзи, смях и прегръдки. Десетки семейства посрещнаха децата си след месеци раздяла. Руските власти ги задържали в различни лагери и детски центрове и им казвали, че вече ще живеят в Русия и ще имат нови семейства.

 

„Бяхме в шок. Обадихме се на мама и тя дойде да ни търси”, сподели 13-годишната Даша от Херсон, цитирана от NOVA.

Тя и сестра ѝ Альона били известени, че престоят им в лагер в Русия се удължава. После се оказало, че руснаците въобще не възнамеряват да ги връщат. „Казаха, че ще бъдем осиновени. Ще имаме нови настойници”, обясни Даша.

Историята на тези момичета не е изключение. Окупационните власти отвеждали децата с най-различни обяснения. Казвали, че ще ги настанят на по-безопасно място. След това не ги връщали на родителите им и дори ги давали в нови семейства.

„Обясниха ни, че лагерът се удължава с една седмица. После стана месец. Накрая ни откараха в друг лагер”, разкри 15-годишният Юра.

Международното право забранява отвеждането на деца. Дори във военна зона, окупационните власти трябва да се уверят, че децата нямат роднини или попечители в родината си. Русия не само не е правела това, а е отвеждала деца, за които е било ясно, че имат родители в Украйна.

„Имаше обява от училищата, че организират безплатни детски екскурзии до морето за 24 дни. Обсъдихме го в семейството и решихме да ги изпратим, защото момичетата не бяха виждали морето от много време, а в Херсон положението беше трудно. Помислихме, че за 24 дни няма риск”, каза Ирина Хринченко.

В лагерите децата били карани да слушат уроци за величието на Русия. „Караха ни да ставаме прави на руския химн. Който не става, трябваше да пише обяснение. Включително и аз”, допълва Юра.

Никой не знае колко е общият брой на децата, отведени от Украйна. Точно тази практика стана основание Международният наказателен съд в Хага да обвини Владимир Путин във военни престъпления.

„Много беше тежко, когато ние вече бяхме в автобуса, а децата които оставаха, плачеха зад оградата”, посочи Наталия Рак.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
9 коментара
Хм…

Хм…

10.04.2023 | 12:20

Ако Путин не беше нападнал братска Украйна, да си покаже величието, това нямаше да се случи. А иначе сигурно едни са мислели да спасят децата от хлад и смърт, други пък са решили да покажат нагледно как украинци и руснаци са един народ, а трети са започнали да ги раздават на желаещи и да ги обучават в любов към Русия, да учат руски, да пеят руски песни, изобщо да станат други хора. То и у нас някога са взимали мъжки деца не да ги убият, а да ги направят еничари, с правилната вяра, с привилегиите, за славата на султана. Имаме народни песни за това, думите им са разтърсващи.

Отговори
0 0
Грижа за живота ли бе тъъъъъъпанар

Грижа за живота ли бе тъъъъъъпанар

09.04.2023 | 20:45

А кой е идеолога Българина да плаща този кръвен данък бе чиииииифутски дееееебил Нали идеолога за този кръвен данък е един чииииифутски дееееебил същия като теб на служба при поредния Турски или Османски Султан Като си толкова отворен исторически що му криеш името чиииифутско Защо не цитираш името му проклето и титлите който е получил във Султанския двор Що му търкате името от вашата чииииифутска проклета история Но при нас Християнската памет то съществува като онзи другия Де Израели гробокопача на България

Отговори
0 2
русофил

русофил

09.04.2023 | 17:02

Много бързо забравихте кадрите с избити цели семейства включително и деца от укронацистите.При война децата са най-голямата жертва. Сигурно има и насила отведени но я различете насилието от грижа за живота им при война.

Отговори
5 4
Грижа за живота им ли?

Грижа за живота им ли?

09.04.2023 | 20:01

Я сега си спомни за кръвния данък, който стотици български семейства са плащали? Грижа за живот ли е да отнемат дете от родителите му бе, тъп.анар? Или не можеш да се запреш да говориш глупости.

Отговори
3 3
СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

СТАВАЙ СТРАНА!!!!!

09.04.2023 | 16:32

ПО ДОБРЕ ОСИНОВЕНИ ОТКОЛКОТО УБИТИ...ТОВА ИСКАШЕ ЗЕЛЕНСКИ ДА СА ПУШЕЧНО МЕСО..... ДО.ЛНИ НА.ГЛИ ФАШ.ИСТИ И ВИЕ КОИТО ПЛЮЕТЕ СРЕЩУ ПУТИН....

Отговори
7 9
ОПОРКА ОТ ТРОЛ

ОПОРКА ОТ ТРОЛ

09.04.2023 | 17:01

Опорка! Опорка! Кремълска опорка!

Отговори
5 5
путин

путин

09.04.2023 | 16:25

ЩЕ ГОРИ В АДА!

Отговори
9 6
Аз предлагам първо на

Аз предлагам първо на

09.04.2023 | 16:42

ешафода да гори, пък после в ада!

Отговори
6 4
Путин е мега-изрод!!!Бог и цял свят да го съди за всичките му военни и

Путин е мега-изрод!!!Бог и цял свят да го съди за всичките му военни и

09.04.2023 | 16:25

Антихуманни престъпления!

Отговори
9 6

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?