4020

Щабът на Тръмп с неочакван ход: Кани Ники Хейли за вицепрезидент, Доналд отрече

Предизборният щаб на Доналд Тръмп в момента обмисля бившата си съперничка за номинацията на Републиканската партия за президентските избори Ники Хейли за негов възможен вицепрезидент, съобщи днес новинарският сайт „Аксиос“, цитиращ неназовани източници, запознати със ситуацията.

Според медията Тръмп би избрал Хейли, ако бъде убеден, че тя ще му помогне да спечели президентските избори, ще избегне да бъде осъден и вкаран в затвора и че ще покрие десетките му милиони долари съдебни разходи, ако загуби.

Хейли, бивша губернаторка на щата Южна Каролина и бивша постоянна представителка на САЩ в ООН, се отказа през март от надпреварата за номинацията на Републиканската партия за кандидат-президент на САЩ.

Тя каза, че е вероятно Тръмп, който многократно омаловажаваше нейната кандидатура, да бъде кандидатът на републиканците, но не го подкрепи.

Доналд Тръмп заяви обаче, че не обмисля бившата кандидатка за президентската номинация на Републиканската партия Ники Хейли да бъде негова подгласничка на изборите през ноември, опровергавайки съобщение на новинарския сайт „Аксиос“

„Ники Хейли не е разглеждана като възможен кандидат за вицепрезидент, но й пожелавам всичко хубаво!", написа Тръмп в социалната си медийна платформа „Трут соушъл“.

Хейли, бивш губернатор на Южна Каролина и бивш американски посланик в ООН, през март сложи край на участието си срещу Тръмп в надпреварата за кандидатурата на републиканците за президентските избори.

Хейли прие, че Тръмп, който многократно е омаловажавал кандидатурата й, ще бъде републиканската номинация, но не го подкрепи.

Вече има дълъг списък с потенциални кандидати за позицията на вицепрезидент, която включва губернатора на Северна Дакота Дъг Бъргъм, губернатора на Южна Дакота Кристи Ноем, сенаторите Марко Рубио, Тим Скот и Дж. Д. Ванс и членката на Камарата на представителите Елиз Стефаник.

Първоначално Бъргъм и Скот се състезаваха срещу Тръмп за републиканската номинация. Ноем беше въвлечена в полемика, след като разкри в мемоари, че застреляла 14-месечно куче, защото било непослушно.

Тръмп не бърза да избере кандидат за вицепрезидент. Той няма да бъде официално номиниран преди конференцията на републиканците в Милуоки, щата Уисконсин, през юли.

На 5 ноември Тръмп ще се изправи срещу президента  демократ Джо Байдън на изборите за следващ държавен глава на САЩ.

 

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?