Следвайте ни

Шотландия прави продуктите за менструация безплатни

viber icon

Нов закон прие Шотландия, чрез когото дамските продукти за интимна хигиена и менструация стават безплатни. Така тя става първата държава, която приема подобен закон. Той се гласува на 24 ноември и се прие единодушно. Прокетозаконът носи името „Менструални продукти (безплатно предоставяне)“

Проектът е по идея на лейбъристката Моника Ленън, която се опитва да го прокара още от 2016 година като ответен удар срещу менструалната бедност. Понятието определя финансовото състояние на бедни семейства или жени, които нямат възможност да си купуват продукти като тампони, дамски превръзки и подобни.

„Менструацията не спира заради пандемиите и работата да улесним достъпа до жизненоважните тампони, превръзки и други материали никога не е била по-важна“, казва Моника Ленън.

Новият закон ще се вкара в сила само в специално означени публични обекти, като аптеки, младежки клубове и обществени центрове. Той няма да засяга другите видове магазини, като хранителните стоки, където могат също да се открият хигиенни интимни продукти. Мярката ще възлиза на 24,1 млн. паунда всяка година. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?