2374
Следвайте ни

Шопинг туристи: Българи ударно пазаруват в Одрин, зарзават и анцузи - най-търсените стоки

viber icon

Историческият срив на турската лира след решението за сваляне на лихвения процент на Централната турска банка доведе до изключително изгоден курс от 1лв=5.74тл. 


Българите този уикенд повече от всякога се стекоха към пазарите в Одрин. Евтината лира отприщи небивал интерес от страна на наши и балкански шопинг туристи. Това доведе и до километрични опашки на българо-турската граница. 


След историческото обезценяване на турската лира тя надмина психологическата граница от 11 лири за евро, цените при съседите все още не се бяха покачили. Това беше от полза за българските граждани, пазаруващи от Одрин.

Турските медии отразиха факта, че българските граждани, дошли на пазара „Улус“, който се организира всеки петък в Одрин и се нарича „пазар на висшето общество“, имаха затруднения при пренасянето на закупените от тях продукти. Показват се претъпкани български автомобили с най-разнообразни стоки. 

Търговците са много доволни, защото българските граждани, дошли на пазара, пазаруват много повече от местните хора. Българите дори пазарували повече и от гърците. Медиите посочват, че пазарските чанти на нашенците са препълнени с всякакви продукти - от дрехи до козметика, от почистващи продукти до храни.

Заявявайки, че много пъти е идвал в Одрин от България, Фаик Тейфик заяви, че цените в Одрин са много по-ниски от тези в България и купуват от пазара масово неща, които им харесват и са нужни.


Джейлан Сулко, обяснявайки, че е дошла в Одрин от Гърция, за да пазарува, каза, че вече е успяла да напазарува и всичко е на много изгодни цени.

Роза Михайлова от България каза, че е дошла в Одрин да пазарува и е доволна.


Турските медии съобщиха, че в Одрин са дошли и много истанбулски търговци, които идват да продават стоките си на български граждани, защото местните граждани нямат вече достатъчно покупателна възможност. 


Търговци отбелязаха, че би било безсмислено да идват в Одрин, ако няма български граждани, ето защо се молят да не бъде затворена повторно границата, както това се случи в предишните пикове на Covid-19 пандемията. 


Стигна се до гам, че Българите масово пътуват и купуват оттам дори и зарзават за зимнина.
Анцузите са друга най-търсена стока от нашенците в момента, споделя търговеца Юджел Калън. Зимните дрехи са също  хит сред пазаруващите. 


„Миналата седмица хората бяха по-малко, но сега оживлението е видимо. За идващите от България стойността на лева тук се оказва по-висока. Тук купуват стока за 30-40 лири, която в България е многократно по-скъпа“, отбелязва Калън.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (4)

отур секиме

отур секиме

24.10.2021 | 14:33

Гяур, гел бурда!

Отговори
3 17
Някъде в Одрин

Някъде в Одрин

24.10.2021 | 13:12

Точно на синия пазар ходят най-големите клош.ари. И местните се научиха да лъжат повече от бг ман.гал.ите. Всички дрехи там са менте, както и перилните препарати. Евтини са, но са бок.лук. Оригинални дрехи има в мола и в Марги аутлет - Адидас и найк са на цени като българските, в полосопрт ако има промоция в попадение. Лс Уайкики също са добре. Ако искате хранителни продукти - Мигрос. И стойте далеч от бг селяните, ще ви се отрази добре.

Отговори
28 4
Така

Така

24.10.2021 | 12:52

се става богат . Тройно и четворно печелят хитреците .

Отговори
16 1
Ей това

Ей това

24.10.2021 | 12:07

Са новите българи - затлъстели ганьовци, Бг мами и ман.гали. Бг-то приключи и слава богу!

Отговори
25 10

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?