49
Следвайте ни

Шопинг на Черен петък: Иранци се стичат в Турция подобно на българите СНИМКИ

viber icon

Подобно на българите в Одрин, хиляди иранци се стекоха в източната гранична провинция Ван, за да се възползват от отстъпките и изгодните цени на Черен петък, който започна вчера и ще продължи до края на уикенда.

Предизвиквайки огромни опашки на ГКПП Капъкьой на иранско-турската граница в район Сарай на провинцията, много иранци напълниха търговските центрове и магазини в града.


Според официални лица около 3500 иранци са преминали границата с превозните си средства само на 25 ноември. Обикновено около 800 души влизат и излизат от двете страни дневно.

Докато разговаря с турските медии, ирански турист каза, че е развълнуван да бъде отново във Ван. „Тук съм от два дни. Пазарувам и се възползвам от отстъпки“, добави той.

„Процентът на заетост на хотелите е около 100 процента“, каза служител.

Според официални данни 98 процента от иранците остават в града за минимум една нощувка. Само 2 процента от иранците пресичат границата за еднодневна екскурзия. 

Собствениците на бизнес в провинцията са изключително доволни от наплива от ирански туристи.

Освен заради шопинг туризъм, иранците посещават Турция и заради нощния живот. 

„Някои не могат да намерят свободни места в хотелите. Тях, можем да ги настаним в нашите къщи“, каза собственик на бизнес, докато се подсмихваше самодоволно заради наличието на клиенти.

Броят на иранците, посетили Ван, е около 220 000 през 2016 г. Броят се удвои до 440 000 през 2017 г., но намаля до 230 000 през 2018 г.

Едва 73 000 иранци можаха да дойдат във Ван през 2020 г., тъй като ГКПП Капъкьой беше частично затворен поради пандемичните мерки през 2020 и 2021 г. Турция отвори ГКПП-то напълно едва на 9 октомври.

„Иранските туристи са от жизненоважно значение за икономиката на Ван“, каза Юнус Юксел, ръководител на Асоциацията на собствениците на хотели във Ван, пред информационната агенция Демирорен. „Нека да идват. Чакаме ги тук, за да ги обслужим“, добави Юксел.

Според статистиката парите, изразходвани през 2018 г. от иранците в града, са били около 231 милиона турски лири (19 милиона долара). Като всеки посетител средно харчи по  около 1200 лири (99 долара) в Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?