1553

Шолц и Путин говориха за първи път от месеци, ето темите

Президентът на Русия Владимир Путин и канцлерът на Германия Олаф Шолц обсъдиха днес в телефонен разговор ситуацията в Украйна, зърнената сделка и разследването на взривовете на „Северните потоци”. Ето съобщението на пресслужбата на Кремъл.

Това е първият разговор между двамата лидери от 13 септември насам и се е състоял по инициатива на германската страна, уточни ТАСС.

Президентът и канцлерът обсъдиха „различните аспекти” на ситуацията около Украйна, като Путин „отново подробно е разяснил принципния подход на Русия по отношение на провеждането на специалната военна операция”, се казва в съобщението на пресслужбата.

Руският президент е призовал Шолц „да преразгледа подхода си”, подчертавайки, че доставката на западни оръжия, както и политическата и финансовата подкрепа за Украйна водят до това „Киев да отхвърля идеята за каквито и да било преговори” и стимулират „радикалните украински националисти да извършват още повече кървави престъпления срещу цивилното население”.

Путин е подчертал също, че руските удари "по определени цели в Украйна" са били принудителен отговор на украинските атаки срещу руската гражданска инфраструктура, включително Кримския мост.

В изявлението на Кремъл се споменават взривовете на „Северен поток”, като обстоятелства около това "се нуждаят от прозрачно разследване с участието на руските специализирани структури". По-късно говорителят на руския президент Дмитрий Песков обясни, че това сравнение е направено, защото "и двата случая попадат в категорията на терористичните актове".

Лидерите са обсъдили и изпълнението на зърнената сделка, като са подчертали необходимостта от цялостно прилагане на споразуменията, което предполага и премахване на всички пречки пред руския износ.

Според говорителя на германското правителство Щефан Хебещрайт, разговорът между Путин и Шолц е продължил около час и в него основна тема е била ситуацията около Украйна.

„Канцлерът осъди руските самолетни атаки срещу обекти на гражданската инфраструктура на Украйна и подчерта решимостта на Германия да продкрепи Украйна в осигуряването на нейните отбранителни способности”, отбеляза Хебещрайт.

Според него Шолц е "настоял, че възможно най-скоро трябва да се постигне дипломатическо решение, което включва изтегляне на руските войски" от украинска територия.

Двамата лидери обсъдиха и "ситуацията с храните в световен мащаб" и подчертаха важната роля на наскоро удълженото споразумение за зърното, каза говорителят.

В изявлението на Хебещрайт се подчертава, че "канцлерът и руският президент са се договорили да продължат да поддържат контакт". В изявлението на Кремъл не се споменава такава уговорка.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
РуZка правда

РуZка правда

02.12.2022 | 23:06

Германският канцлер Олаф Шолц смята, че Европа може да се върне към предвоенния "мирен ред" с Русия и да разреши "всички общи проблеми със сигурността" след войната в Украйна, ако руският президент Владимир Путин се откаже от агресията срещу съседните държави.

Отговори
5 1

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?