49

Шокиращо след труса в Турция: 95% от разрушените сгради не отговарят на строителните норми

Специалисти: Видяхме много арматури, надробени като солети

Само 5 процента от сградите, разрушени при смъртоносните земетресения на 6 февруари с епицентър южната турска провинция Кахраманмараш, са били построени в съответствие с изискванията и нормите срещу земетресения, констатираха експерти и учени, назначени от Главната прокуратура на Кахраманмараш. Те са извършили разследвания в зоната на земетресението.

АА

Качеството на бетона е крайно незадоволително

Инженер Бора Акшар, един от експертите в екипа, подчерта, че качеството на бетона на срутените сгради в Кахраманмараш е изключително лошо.

„Качеството на бетона и изработката са крайно незадоволителни. Забелязахме, че гладък чакъл от потоци е използван вместо натрошени камъни“, обясни Акшар.

Той също така посочи, че има съществени дефекти, особено в основните структурни елементи като колони и греди.

Сградите не съответстват на строителни изисквания

Друг експерт Йондер Умут заяви, че ако сградите бяха построени в съответствие с всички строителни изисквания и норми, те не биха се срутили.

Съответно екипът съобщи, че 95 процента от срутените конструкции в провинцията не са построени в съответствие с разпоредбите за земетресения.

Друг екип, изследващ срутени и силно повредени конструкции, констатира необичайни характеристики на строителните арматури.

АА

Някои метални елементи са раздробени необичайно

Когато екипът започна да изследва причинените щети и направи снимки, забеляза, че някои метални елементи не са повредени по обичайния начин, съобщи Башак Бодуроглу Язъджъ, ръководителка на екипа.

„Снимахме всяка щета, която видяхме. Забелязахме, че някои арматурни пръти са пречупени необичайно. При прекомерно натоварване, като при земетресение, те първо изтъняват и след това се отчупват“, обясни Язъджъ.

„Ние обаче забелязахме в някои отломки, че желязото се е разчупило по необичаен начин. Видяхме много арматури, надробени като солети“, допълни тя.

Лошо качество на желязото

След разговори с някои строителни компании и работници в региона, Язъджъ съобщи, че са научили, че това желязо с лошо качество, открито в някои сгради, идва от други страни или е рециклирано от скрап.

Когато екипът попита работниците дали са забелязали нещо странно в желязото, което използват, те признали, че някои железни пръти се счупвали дори по време на обработката им при строителството.

АА

Строители върнали некачествени арматури

„Някои строителни изпълнители не са използвали тези железа поради тези причини и са ги върнали обратно на доставчиците“, отбеляза тя.

Язъджъ също така заяви, че са тествали пробите, събрани от региона, като добави, че те не са могли да преминат тестовете по време на анализа, който са провели с екип, състоящ се от други строителни инженери от университета Улудагъ, в Бурса.

Целта ни е да се поучим от тази трагедия

„Нашата цел беше да проучим причините за щетите. Разбира се, няма една единствена причина за тези разрушения. Има много неприятни съвпадения. 

Целта ни е да се поучим от тази трагедия, за да не се повтори никога", заключи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Асан арматуриста

Асан арматуриста

05.03.2023 | 14:17

Последно арматура видях като бях в ГУСВ.Това сега е пълен т.шак

Отговори
1 5
ГЕРБ

ГЕРБ

05.03.2023 | 13:43

В Кочината всичко е наред Саниране без план и ред Всякой гледа само да бъде напред И гърди геройски на показ да изложи И рушвет по голям в джоба на кмета да положи

Отговори
18 3
Арх

Арх

05.03.2023 | 13:25

Никак не е шокиращо, а напротив, точно това е причината за трагедията. Земетресението беше катастрофално, но една добре изпълнена сграда щеше да изглежда като килнатата на втората снимка, а те масово се разпадаха на малки парчета, все едно са построени от пясък.

Отговори
13 0
Спокоен

Спокоен

05.03.2023 | 18:18

Сега дали ще върнат парите тарикатите, строили тези кутийки? Как мислите? Животите е ясно, че няма да се върнат..

Отговори
14 0
bam

bam

05.03.2023 | 13:23

Дано не се случи в България. Ще паднат адски много сгради строени в последните години... Години на наркотици и печалбарство, години на чалга и незачитане на норми.

Отговори
15 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?