Следвайте ни

Увеличават пенсиите с 40%, ето къде

viber icon

Пенсиите на възрастните хора ще бъдат увеличени с 40% в Румъния. Това предвижда новото либерално правителство на страната в закона за държавния бюджет за 2020 г., предаде Ройтерс.

В момента минималната пенсия в Румъния възлиза на 145 евро, а средната – на 270 евро. Увеличението ще влезе в сила през септември догодина.

Ръстът на пенсиите е предвид в закон, приет по време на предишното ляво правителство на страната, който настоящият кабинет на премиера Лудовик Орбан запазва. Последното увеличените на доходите на пенсионерите (малко над 5 милиона в Румъния) бе през септември т. г. и бе в размер на 15%.

Предвидените нови пенсии през следващата година по прогнози ще струват на хазната 24,8 милиарда леи или над 5 милиарда евро. Заради което се появиха критики, че Букурещ ще надхвърли много прага на бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС на 3% от БВП. За тази година в Румъния той е 4,4%, а за догодина правителството планира 3,6%.

За сравнение минималната пенсия в България е 219,43 лв., като от юли догодина е предвидено тя да стане 250 лева, а средната е 368 лв., която от юли 2020 г. тя ще нарасне на 412 лв.

В съседна Македония средната пенсия е 230 евро, в Сърбия – 220 евро, а в Унгария – 394 евро.

 

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?