Следвайте ни

Шофьор на камион е най-опасният масов убиец в Русия! Издирват го под дърво и камък

viber icon

Московската полиция издирва 64-годишния Валери Андреев - един от най-опасните престъпници в Русия. Разследващите подозират, че Андреев, известен като Орския маниак, е убил над 100 души в периода от 2006 до 2013 г., предава "Lenta.ru", цитиран от dnes.dir.bg.

През 2012 г. той е задържан, но след това освободен поради липса на доказателства. След това изчезва и сега Интерпол издирва Орския маниак, а Министерството на вътрешните работи на Русия обеща парична награда за информация за него. Междувременно разследващите наскоро получиха данни, че в столицата може да се крие серийният убиец.

Какво е известно към днешна дата?

Валери Андреев е роден на 10 април 1957 г. в село Шалкарски (Светлински район на Оренбургска област). След училище става професионален шофьор и 15 години работи като шофьор на камион. В Орск, където Андреев се преместил от родното си село, той е смятан за нормален гражданин.

Мъжът никога не е бил подвеждан под наказателна отговорност и на практика не е имал административни нарушения. За дългите години работа като шофьор е наказван само три пъти за нарушения на скоростта и не е извършил нито една катастрофа. Андреев в Орск е известен като примерен семеен мъж и баща на двама сина, който няма проблеми нито с алкохол, нито с наркотици.

Съседи говорят за него като уважаван и учтив човек, който лесно печели доверие и предразполага хората към себе си. Въпреки тези положителни характеристики, част от колегите му отбелязват и една подробност.   

Фоторобот на Валери Андреев Фоторобот на Валери Андреев

Снимка: lenta.ru

Някъде около средата на 2005 година Андреев е имал проблеми в общуването си с хората и е бил в състояние на психологически дискомфорт. Поради това той казва тогава, че ограничава комуникацията си с колеги и предпочита да работи без партньор.

По-късно, по време на разследването, се оказва, че маршрутите на Андреев минават по магистралите Оренбург - Челябинск и Самара - Оренбург. И точно в близост до тези пътища изчезват повечето от предполагаемите жертви на Орския маниак.

Най-често те са жители на Орск, както и селата Новосергиевка, Каменноозерное, Тасбулак и Можаровка (Оренбургска област). Всички тези населени места се намират в непосредствена близост до магистралите, по които се движи шофьорът Андреев.

Според разследването той е извършил най-малко седем убийства - генетичните материали на жертвите на тези престъпления са открити при обиски на Андреев. Като цяло разследването подозира маниака от  Орск в участие в убийството на над 100 жертви през периода 2006-2013 г.

Андреев е извършвал престъпленията си по една и същата схема. Той предлага на млада жена, която върви по пътя, стои на автобусна спирка или маха на стоп, да я закара.

Нормалният и на пръв поглед добродушен мъж не предизвиква страх сред жертвите си. Но тези пътувания завършват с изнасилване и насилие в гората. В същото време Андреев избра определен тип жени - предпочита млади и слаби.

На база жертвите на Орския маниак, чиито останки са намерени в горите по протежение на магистралите, разследващите бързо ги свързват в поредица и започват да търсят заподозрени.

На 30 септември 2013 г. в гора край село Джанаталап, недалеч от магистралата Орск-Челябинск, са открити останките на 18-годишната Олга Журавлева - заровен череп и костни фрагменти. Тя изчезва на 30 юни 2012 г. Тогава разследващите са разпитват свидетели и те казват, че са видели как момичето се е качва в джипа на Андреев, след което изчезва. Колата е проследена от камери и се оказва, че той е пристигнал в Орск.

След това разследването показва, че в града има само две коли, които отговарят на описанието, а една от тях е регистрирана на името на Валери Андреев.

Според данните Андреев и Журавлева са били на едно и също място малко преди изчезването й. Затова в началото на юли същата 2012 г. шофьорът на камион е задържан и разпитан. По това време обаче разследването не разполага с преки доказателства и заподозреният е освободен.

Маниакът не дава втори шанс на разследващите

Въпреки факта, че разследващите пускат Андреев, подозрението върху него не е свалено. Претърсена е личната му кола, гараж и работен камион - открити са биологични следи и няколко измити петна от кръв. А в гаража на Андреев полицията намира кървави следи по чукове, ножове и въдици.

Колеги на шофьора съобщават за подозрения и предполагат, че Андреев използва услугите на проститутки. Факт е, че презервативи, бижута, дамско бельо, фиби и други аксесоари за коса и облекло на жени са забелязвани много пъти в колата му.

След тези истории Андреев отново е призован за разпит, но той не се явява пред разследващите.

На 6 юли 2012 г. се обажда за последен път.

Скоро той е обявен за издирване. Заподозреният многократно е посещавал Самара, Челябинск, Оренбург, Нижни Новгород. Следователите първо започват от там, но не откриват никакви следи и не постигат никакъв резултат.

След като описание и снимка на Андреев са публикувани в интернет, хора започват да докладват за маниака от различни части на страната.

Има съобщение, че серийният убиец е забелязан в Ленинградска област, Санкт Петербург и Красноярск. Полицията не потвърждава тези данни, но и не ги отрича. Междувременно бягството на Андреев шокира семейството му. Негови роднини категорично отказват да повярват, че той е жесток маниак и убиец.

Убиец за милиони

Орският маниак все още е във федералния списък за издирване като особено опасен престъпник. Руското вътрешно министерство обещава да плати 1 милион рубли (б.р.-около 22 000 лева) за помощ при залавянето му. Още половин милион рубли за полезна информация гарантир губернаторът на Оренбург.

На 3 декември 2019 г. Андреев е включен в списъка на най-издирваните лица на Интерпол.

В краткия списък, публикуван на уебсайта на Интерпол, са включени имената на осем души, издирвани за предполагаеми престъпления срещу жени, включително убийство.

Списъкът включва граждани на Русия, Украйна, Дания, Норвегия, Бразилия, Кипър и САЩ. В него освен Андреев е включен и друг руски гражданин - 37-годишният Нуран Мусаев, който се издирва за жестокото убийство на две жени.

Следи в Москва

Има съобщения, че Орският маниак е бил забелязан в определен регион на Русия. През август миналата година местните жители забелязват серийния убиец в Красноярск, след като снимка и описание на Андреев са публикувани на уебсайта на регионалното управление на Министерството на вътрешните работи.

На 11 март тази година медии съобщават, че в Москва е забелязан издирваният маниак от Орск.

Така разследването получава информация, че той може да се укрива в московския регион.

След това тази информация е потвърдена от очевидци. "Московски комсомолец" публикува историята на студентка, която твърди, че е видяла Валери Андреев и си спомня, че го е срещнала в Одинцово край Москва.

Според момичето на 10 март, около пет часа вечерта, тя се връщала от училище, качила се в автобуса и забелязала, че след нея се качва възрастен мъж.

След това той седнал срещу нея, погледнал я и скоро започнал да я разпитва откъде е къде отива.

Момичето си спомня, че на непознатия липсвали много зъби, а част от другите били златни. Момичето отбеляза, че дрехите на мъжа били мръсни, сякаш отдавна не са сменяни. Студентката разбира с кого се е сблъскала, когато два дни по-късно в университета е закачен фоторобот на Андреев. След това тя веднага отива в полицията и разказва за случката.

Възможно е маниакът да е умрял

Междувременно източник от правоприлагащите органи заяви пред Lente.ru, че разследващите органи нямат обективна информация, че Орският маниак може да се крие в Московска област. Разследването на наказателно дело за поредица от престъпления срещу жени в Оренбургска област продължава.

Според източника през всичките тези години е имало разследване, а в началото на 2021 г. е взето решение за засилване на издирването, във връзка с което са преразгледани материалите по наказателното дело и са набелязани допълнителни мерки за залавяне на маниака.

Наред с други неща, е съставен нов портрет на издирвания, актуален за 2021 г., като се вземат предвид възрастовите промени и възможните опити за промяна на външния вид. Тази насока е изпратена до териториалните полицейски управления.

Към момента разследването не разполага с потвърдена информация за местонахождението на Валери Андреев.

През годините той не е направил нито един опит да се свърже със семейството си - съпругата и възрастните си синове - или познати.
Няколко пъти разследването проверява информацията, че Андреев, но вече с различно фамилно име, може да излежава присъда в затвор.

Също така има сигнали, че той е заминал за една от съседните държави - но нито едно от съобщенията не е обективно потвърдено.
Възможно е маниакът и да е починал - като човек без криминален опит, той не може да се крие толкова дълго и да не попада в полезрението на разследващите, смятат разследващите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

четящ

четящ

20.03.2021 | 17:20

Има достатъчно убийци и маниаци в БГ, за които да пишете и които все още са на свобода. Не ни пробутвайте руски партенки

Отговори
4 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?