Следвайте ни

Шофирате с джапанки? В някои страни глобяват за това

viber icon

В много от европейските страни има санкции за карането на автомобил с неподходящи обувки или боси.

В Чехия изрично е записано в закона, че само шофьорите на търговски превозни средства трябва да имат обувки по време на шофиране.

В Италия няма правила, но има проблем в случай на автомобилна катастрофа. Ако полицаят установи, че имате неадекватни обувки и го впише в протокола, застрахователната компания може да откаже да плати. В Унгария ситуацията е сходна.

В Германия по закон водачът трябва да направи всичко възможно, за да осигури безопасно шофиране. Това често се тълкува като препоръка да не се кара с джапанки, сандали и чехли, които не са закопчани отзад, и боси. Наказанието не е определено, но е възможно да се загубят част от правата от застраховката при инцидент на пътя.

В Испания е забранено да шофирате с джапанки или боси. Глобата е 80 евро.

В Словения ако ви хванат полицаи да шофирате в джапанки или боси, само ще ви предупредят, че трябва да носите нормални обувки.

В Австрия полицията също няма да ви наказва, ако шофирате с джапанки или боси. Ако обаче се случи пътнотранспортно произшествие и полицията установи, че произшествието е могло да бъде избегнато с различен тип обувки – срещу водача може да бъде образувано производство.

Във Великобритания Законът за безопасност на движението гласи, че шофьорът трябва да има обувки, които да му позволяват безопасно да управлява превозното средство. Глобите са до 5000 британски лири – ако пътният полицай прецени, че нямате такъв тип обувки.

Изследванията на Австрийския автоклуб показват, че времето за реакция с джапанки е много по-бавно, отколкото при каране с маратонки например, а спирачната сила също е по-слаба. Съществува и опасност джапанки да се заклещят между педалите.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?