Следвайте ни

Шествие в Минеаполис за годишнината от смъртта на Джордж Флойд

viber icon

Митинг-шествие се проведе в американския град Минеаполис в памет на афроамериканеца Джордж Флойд, който загина при задържане от полицията. Участниците бяха над 1000 души и призоваваха за справедливост малко преди една година от смъртта му. Случаят миналата година предизвика огромен брой протести в Америка и по света. 

Това е едно от събитията в страната, които са организирани  по повод годишнината от смъртта на Флойд, която е във вторник. Местни медии съобщават, че роднини на Флойд, активисти и обикновени граждани са взели участие на митинга-шествие в неделя.

Сестрата на Флойд Бриджет каза, че това е била една дълга и болезнена година. Тя също изтъкна, че все още не може да проумее каква е била причината за случилото се. 

От своя страна преподобният Ал Шарптън заяви пред събралите си, че убийството на Флойд е „един от най-големите позори в американската история“. 

„Това, което се случи на Джордж Флойд, както и на много други, довежда до промяна не само в Америка, но и по света“, каза още Шарптън.

Флойд почина, след като полицаят Дерек Шовин притиска врата му с крака си в продължение на над девет минути. Шовин бе признат за виновен по обвинения за предумишлено и непредумишлено убийство. Присъдата му се очаква на 25 юни.

 

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?