Шест неща, които не трябва да рециклирате

Вижте кои са най-често допусканите грешки при рециклирането

Много от нас се стараят да живеят природосъобразно, а първата стъпка към подобен живот е рециклирането. Не е голяма философия да разделяш отпадъците си, нито много ще се натовариш, ако изминеш още няколко метра, за да стигнеш от общия контейнер до този за рециклиране. Важно условие при процеса е отпадъците да са чисти. Това означава да измиете кофичката от мляко преди да я отделите в контейнерите за пластмаса, както и да не давате мръсни от храната пакети. Тези изисквания са не заради нечия прищявка, а за да не се развалят машините, които обработват битовия отпадък.

И макар че много хора искат да следват правилата, има някои определени материала, които е хубаво да спрете да рециклирате. Ето кои са те:

Найлонови торбички

Учудващо, но не е препоръчително да рециклирате меките найлонови торбички, защото те лесно могат да запушат машините и да забавят операцията по преработката. Често се налага работниците да ги вадят на ръка. Затова вместо да складирате найлоновите торби за преработване, просто спрете да ги употребявате. Използвайте платнени чанти за многократна употреба. Това ще спести замърсяването в мащабен план, а и пари от бюджета Ви.

Кутии от пица

Всички обожаваме пица и не рядко си поръчваме. Въпреки че кутиите са от картон, той не подлежи на рециклиране, защото е мазен от храната. Но има и добра новина. Ако картонените кутии и хартия са мръсни, заради храната, която са съхранявали, те могат да се компостират, стига да не са облицовани с пластмаса. Салфетките и хартиените кърпички задължително трябва да се компостират, а не рециклират.

Опаковъчен целофан

Лъскавата, метална опаковъчна хартия и декоративните панделки не подлежат на рециклиране. Когато опаковате подарък, изберете неламинирана хартия като вестник или хартиени пликове. Лесно може да тествате дали подаръчната Ви опаковка може да се рециклира. Смачкайте я на топка. Ако запази формата си, значи може да се преработи. Ако ли не, използвайте я колкото можете повече и накрая я хвърлете.

Касови бележки

Касовите бележки са хартиени, но създават няколко затруднения. Първото е големината им. Твърде малките размери не са предпочитани без значение дали става въпрос за хартия или за метални частици. Основният проблем при касовите бонове обаче е мастилото. Съдържанието на Бисфенол А, известен като BPA, е химикал, който замърсява останалата преработена хартия, освен това е вреден за здравето.

Някои видове стъкло

Понякога нещата се чупят! Не е кой знае какво. Трябва да знаем обаче, че не всяко стъкло е податливо на рециклиране, затова няма смисъл да отделяте счупени или стари стъклени чаши, огледала, чинии, електрически крушки, защото те имат различни точки на топене и химически състав. Същото важи за керамичните и порцеланови посуди. По-добре ги използвайте за нещо друго, ако можете ги преобразувайте в крафт продукт. Ако ли не, отиват в общия контейнер!

Картонени чашки за кафе

Повечето чаши за кафе са облицовани с пластмасов филм, който ги прави устойчиви на течности и съответно трудни за рециклиране. Основен проблем е разделянето на два или повече различни материала от продукта, с цел разпределяне по вид. Най-добрият съвет, който мога да Ви дам, е да спрете да използвате този тип чашки. Вместо това може да носите своя собствена в офиса, в парка, при пътувания. Дори в някои заведения вече позволиха на клиентите да сипват напитките им в собствена чаша. Подобно явление се наблюдава на места и при заведения за готова храна. Някои разрешават да слагат храната в кутия за многократна употреба, донесена от клиента.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?