49

Шефът на ООН мина през Турция напът за Украйна и Русия

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие генералния секретар на ООН Антониу Гутериш в Анкара на фона на посредническите усилия на Турция за прекратяване на войната между Украйна и Русия.

Срещата при закрити врати беше непосредствено преди посещенията на Гутериш в Русия и Украйна.

Гутериш и Ердоган потвърдиха своята "обща цел" за прекратяване на войната в Украйна "възможно по-скоро", каза ООН в понеделник.

Лидерите "подчертаха спешната нужда от ефективен достъп през хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни и предоставяне на така необходимата помощ на засегнатите общности", се казва в изявление на ООН.

Гутериш изрази подкрепата си за "продължаващите дипломатически усилия на Турция във връзка с войната в Украйна", като отбеляза, че той и Ердоган "се споразумяха да останат в контакт, за да проследят текущите инициативи".

По-рано на 18 април шефът на ООН за помощ Мартин Грифитс каза, че Турция е била ценен домакин на хуманитарните преговори между Украйна и Русия.

Днес Гутериш се отправи към Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин. В четвъртък той ще посети и Киев в опит да посредничи за прекратяване на руската инвазия, която уби хиляди и прогони над 10 милиона украинци от домовете им от 24 февруари насам.

Ери Канеко, асоцииран говорител на Гутериш, каза че шефът на ООН ще отива днес в Москва, за да се срещне с руския президент Владимир Путин и да има работен обяд с руския външен министър Сергей Лавров, надявайки се да обсъди какво може да се направи да донесе мир в Украйна.

Гутериш ще се срещне с украинския президент Владимир Зеленски в четвъртък, както и с външния министър Дмитро Кулеба и служители на агенциите на ООН, за да обсъдят увеличаването на усилията за хуманитарна помощ.

Пътуването идва, когато войната навлиза в третия си месец, като в източната част на Украйна продължават ожесточени битки и десетки цивилни и украински войници, хванати в капан в обсадения пристанищен град Мариупол.

Зеленски в събота разкритикува решението на Гутериш да се отправи към Москва преди Киев, като каза, че „няма справедливост и логика в този ред“.

„Войната е в Украйна, няма тела по улиците на Москва. Логично би било първо да дойдете в Украйна, да видите хората там, както и последствията от окупацията“, каза Зеленски.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?