Следвайте ни

Шефът на МАНИ: Македонско-българският езиков спор е абсурд

viber icon

Така нареченият македонско-български езиков спор всъщност не е спор, а абсурд, заяви председателят на Македонската академия на науките и изкуствата /МАНИ/ академик Люпчо Коцарев, цитиран от сайта Сакам да кажам, пише 24chasa.bg. Според него това се потвърждава както от четирите капитални издания за македонския език, представени днес пред сградата на МАНИ, така и от световната лингвистика.

"Възможно ли е през 21 век да се оспорват основни човешки права? Като обяви македонския език за изкуствен, БАН се позовава на две безсмислени твърдения - сходството с българския език и политическия характер на македонския език", каза академик Коцарев.

Над изданията работили около 60 лингвисти.

Работите са достъпни и в дигитална форма на главната страница на МАНИ.

"Както ние успяхме да се обединим и да изложим всички аргументи и научни факти, свързани с македонския език, не само в рамките на нашата страна, а и в международните проучвания и получихме потвърждение от международната научна среда, вярвам, че и политиката и политическите фактори ще приемат тези факти, ще ги имат винаги предвид във всички премеждия, които ни очакват и в бъдеще", каза и професор Марян Маркович, цитиран от БТА.

На представянето на книгите присъства и външният министър Никола Димитров, който на свой ред каза: "За нас, македонците, македонският език е приключен въпрос и у нас, и по света. Всяко приятелство, за да бъде истинско, и европейските интеграции, за да бъдат европейски, подразбират нашето право на самоопределение."

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Шофьор на такси

Шофьор на такси

08.07.2020 | 10:28

След време, сами ще се молят и ще казват, че са българи, като ги завземе Албания....

Отговори
8 0
МАРИЯ

МАРИЯ

08.07.2020 | 09:24

Скоро езиковият спор ще е излишен!Към албанския претенции нямаме!

Отговори
10 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?