Шефът на ЕНП: Борисов е в беда, вкараха го в криминален филм

Председателят на Европейската народна партия (ЕНП) Доналд Туск каза в телефонно интервю за Рикард Йозвяк от Радио Свободна Европа (РСЕ), че очаква от премиера на България Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ "видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система." Туск отхвърли твърденията на някои от протестиращите в България, че Борисов е изградил авторитарен режим.

Лидерът на ЕНП обаче няколко пъти повтори очакването си за доказателства за решителност в борбата срещу корупцията. "Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот", казва Туск по повод разпространените снимки от спалнята на Борисов, на които се виждат пачки с банкноти по 500 евро и злато. Туск заяви, че премиерът му е споделил за случката по време на среща между двамата.

"Да, все още си спомням тази наша среща с Бойко Борисов. Той се опита да обясни подробно целия скандал и звучеше много откровено. Историята му беше наистина, донякъде страшна, подходяща и за сценарий на криминален филм или интересен роман. Сега сериозно - да, той е в беда. Той допусна явни грешки, включително и в личния си живот. Той беше напълно откровен с мен", спомня си Доналд Туск срещата с Бойко Борисов, на която са говорили за изтеклите снимки. От интервюто не става ясно кога точно двамата с Борисов са говорили по темата.

"Ще запазя дискретност, защото разказът му звучеше като изповед. И ви моля да ми позволите да бъда по-дискретен, защото ставаше дума за личния му живот. Но все още вярвам, че той е способен да докаже, че той е - ако не идеалният демократ - поне все още демократ", казва Туск. Последната публична среща между Доналд Туск и Бойко Борисов беше на 2 октомври в Брюксел. Тогава Туск съобщи, че очаква още реформи от България, а Борисов каза, че е получил подкрепа.  

"Ситуацията в България не е черно-бяла. Това е моето мнение. Ще бъде преувеличение да кажем, че ГЕРБ и Бойко Борисов са изградили авторитарен режим. Все още българската политическа система има своите механизми за контрол и баланс. Например, все още има много силна опозиция срещу правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов, начело с президента на страната. Все още имаме свободни медии, които имат възможност да атакуват и критикуват правителството. И това, което е най-важно според мен, че в близките месеци ще имаме избори, което означава, че все още всичко е в ръцете на народа на България", казва още Туск в интервюто. Според него в областта на "върховенство на правото и демократични принципи, имаме някакви основания да сме по-притеснени за други страни членки на ЕС в региона, отколкото за България".

"Трябва да сме наясно, че политическият пейзаж в България е по-сложен и не е само конфликт между ГЕРБ и опозицията. Както знаете, Русия е много активна в България. Също така действията на Турция, вътрешните битки между олигарсите. Това също е елемент от тази сложна картина. Не искам да оправдавам всичко, направено от Бойко Борисов, но все още се надявам, че през март ще стане напълно ясно каква е волята и какво и решението на българските избиратели", допълва лидерът на ЕНП. Той казва, че не е най-добрият експерт по съдебната система на България, когато е попитан каква е неговата позиция за "супер-мощната фигура на главния прокурор, който играе значителна политическа роля в България".

"Но едно нещо трябва да е напълно ясно - всеки, който иска да управлява страна от ЕС, трябва да покаже решителност в борбата срещу корупцията. Без съмнение. Точно това очаквам от Бойко Борисов и ГЕРБ - видимо повече решителност в борбата срещу корупцията и олигархичната система. Това за мен е най-важният критерий".

Последният въпрос на Рикард Йозвяк към Туск е дали всичко това означава, че "Бойко Борисов е все още достатъчно добър за ЕНП". "Да, ако Бойко Борисов и ГЕРБ бяха единствените проблеми на ЕНП, щях да съм най-щастливият човек", категоричен бе Туск.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
демоникрация

демоникрация

25.10.2020 | 18:26

Каква борба с корупцията, като те вече и до тоалетната не ходят без някаква далавера....

Отговори
1 0
бгн

бгн

25.10.2020 | 15:49

Туск е с 3 разследвания в Полша, където не го понасят. Затова покровителят му Сорос му уреди на топлото място в ЕНП. Изпечен крадец и двуличник.С нашия са един дол дренки.

Отговори
7 2
Ташак Туск

Ташак Туск

25.10.2020 | 14:51

Той бил искрен,че и заплакал.....

Отговори
5 1
Европа...

Европа...

25.10.2020 | 14:37

Само си го представям как стои на колене и плаче за милост... БЪЛГАРИ ПРЕДСТАВЕТЕ СИ ГО И ВИЕ!!!

Отговори
5 2
Телец

Телец

25.10.2020 | 14:35

Вкара си го сам??!! Ама вие като сте дебили ще пеете одата на радостта... Вземи си го Туск, даваме ти и този бокл. ук... Халал да ти е...

Отговори
6 2
Трафик

Трафик

25.10.2020 | 13:57

Ей Помияри??? На това му се вика на бялото черно!??? Но ние сме българи и знаем че бялото е бяло..... А вие си му викате черно... Колко недостойно дошъл да реве като вдовица за къв да е??? Долен безсрамник.... А тука се прави на мачо!!!! БОЙКО БОЙКО КОЛКО СИ ЖАЛЪК!!!! ИЗВАДИ ГО ГОЛЯМ АМА МЕК!!?? БОЙКО ЛЕЛЯ СИЙКАТА!!!?

Отговори
7 4
Цветанка Ризова

Цветанка Ризова

25.10.2020 | 13:47

Няма да мине много време и Холивуд ще направи филм за агент 007 Бойко Борисов.

Отговори
6 5
Криминале

Криминале

25.10.2020 | 13:42

А, да бе, а той никаква вина няма миличкият... Все ТЕ.

Отговори
10 3

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?