Следвайте ни

Шарл Мишел: Играта на котка и мишка между Турция и ЕС трябва да спре

viber icon

Играта на „котка и мишка“ между Европейския съюз и Турция трябва да приключи, заяви днес председателят на Европейския съвет Шарл Мишел във връзка със спора за природните газове в източното Средиземноморие .

„Играта на котка и мишка трябва да приключи“, каза Мишел на пресконференция, когато Турция отново изтегли своя изследователски кораб от спорни води преди срещата на върха на ЕС на 10 декември, която трябва да обсъди възможните санкции срещу Турция.

„През октомври определихме положителен дневен ред, протегнахме ръка“, каза Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС. „Турция трябва да спре провокациите си, враждебната си реторика“, каза той.

През седмицата турският изследователски кораб "Оруч Рейс" се завърна в пристанище Анталия, след като беше заявено, че завърши сеизмични проучвания за природен газ в Източното Средиземноморие, но това се възприема от политиците като жест от страна на Турция, по-малко от две седмици преди срещата на върха на Европейския съюз, където блокът ще направи оценка на възможните санкции срещу Анкара.

Членовете на НАТО Турция и Гърция имат противоречиви претенции върху потенциални енергийни ресурси в Източното Средиземноморие. Напрежението се разпали през август, когато Анкара изпрати кораба "Оруч Рейс" да очертае перспективите за енергийно сондиране във води, също заявени от Гърция, като нейни.

След седмици на напрежение Анкара и Атина се договориха да възобновят преговорите по оспорваните морски претенции през септември, с което приключиха четиригодишно прекъсване. Но оттогава Гърция заяви, че няма да започне преговори, докато турските кораби са в оспорваните води.

Турция и по-рано изтегли кораба „Оруч Рейс“ от Източното Средиземноморие преди предходната среща на върха на ЕС през октомври, за да „позволи дипломация с Гърция“, но по-късно го изпрати обратно след като той нарече незадоволителни, резултати от срещата на върха.

Лидерите на ЕС този път ще се срещнат на 11-12 декември, за да обсъдят санкциите, като Франция ще настоява блокът да санкционира Турция. Париж все още не е изготвил списък със санкции, но дипломати казват, че предприетите мерки вероятно ще са насочени към областите на турската икономика, свързани с природния газ.
 

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?