1553

Шарл Мишел: ЕС трябва да се разширява или ще има нова "желязна завеса“

За първи път в ЕС: Турция беше поканена на 20-ата годишнина от най-голямото разширяване

В рамките на събитията по случай 20-ата годишнина от най-голямото разширяване на Европейския съюз (ЕС) представители на 27 страни членки и страни кандидатки Турция, Черна гора, Сърбия, Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, Украйна, Молдова, Грузия и потенциални кандидат Косово се срещнаха за първи път. 

Белгия, която председателства ЕС, покани представителите на 9-те съществуващи страни кандидатки и потенциалния кандидат Косово за първи път на заседание на Съвета по общи въпроси в рамките на събитията, отбелязващи най-голямото разширяване на ЕС, което включи 10 членки през 2004 г.

Хюрийет

Белгийският външен министър Хаджа Лахбиб в изявление на срещата, проведена в двореца Егмонт в Брюксел, заяви, че дневният ред ще бъде "укрепване на върховенството на закона в процеса на разширяване". Лахбиб заяви, че те ще обсъдят оформянето на бъдещето на ЕС около правните принципи с поуките, извлечени от разширяването през 2004 г.

В изявлението си в профила си в социалните медии, постоянният представител на Турция в ЕС, посланик Фарук Каймакджъ, отбеляза, че присъства на такава среща за първи път. „Ние подчертахме, че укрепването на перспективата за членство ще ускори реформите и че злоупотребата с правото на вето по време на преговорния процес има последици в ущърб на всички“.

Чехия, Унгария, Полша, Словакия, Словения, Литва, Латвия, Естония, Малта и Кипър станаха членове на ЕС през 2004 г. Така ЕС завърши най-всеобхватното си разширяване в историята си. 

На срещата председателят на Съвета на Европейския съюз (ЕС) Шарл Мишел направи забележителни изявления относно разширяването на съюза. 

„Разширяването е жизненоважно за бъдещето на ЕС, защото без разширяване съществува риск от нова желязна завеса“, отбеляза Мишел.

Би било изключително опасно да имаме нестабилен съсед, където няма просперитет или икономическо развитие. Това са нашите общи интереси, като страни кандидатки и ЕС, да постигнем напредък и да ускорим реформите.“

В изявлението си Мишел подчерта важността на Турция за ЕС. „Искаме да работим конструктивно с Турция, защото имаме общ интерес да осигурим стабилна среда в Източното Средиземноморие. Ето защо считаме за изключително важно да постигнем по-нататъшен напредък в тази област от процеса на ООН относно Кипър“, подчерта Мишел.

Си Ен Ен Гърция отбеляза „Послание от Шарл Мишел до Турция: Общ интерес и стабилност в Източното Средиземноморие“.

В новините беше посочено, че „президентът на Европейския съвет Шарл Мишел е изпратил послание до Турция от Брюксел и също така изрази целта си за разширяване на ЕС до 2030 г.“

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
бай Шиле

бай Шиле

01.05.2024 | 18:16

В момента ЕС е като звено на НАТО. Няма нищо общо с целите на създателите на общноста. С тази си политика по-скоро ще има последователи на островитяните. То от принципите за общ пазар стигна до обща война срещу Европа. А НЕбългарина с Трабанта какво мисли по въпроса?

Отговори
6 0
Пловдив

Пловдив

01.05.2024 | 16:16

Как така трябва да се разширява ЕС . С такава външна политика ЕС трябва да се надява да се разширява , лично аз мисля че ще стане обратното с ЕС .

Отговори
5 10

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?