Следвайте ни

Шарл Мишел: ЕС е за конструктивен диалог с Турция

viber icon

27-те лидери на Европейския съюз се срещат днес в Брюксел, за да намерят начини за намаляване на ескалацията на напрежението между Турция и членовете на блока Гърция и Кипър (считан от Анкара като гръцко-кипърска администрация) във връзка с дейности за проучване на природен газ в региона на Източното Средиземноморие.

Лидерите също ще се опитат да преодолеят задънена улица в ситуацията в Беларус.

"Нашата цел е да създадем пространство за конструктивен диалог с Турция за постигане на стабилност и сигурност в целия регион и да осигурим пълно зачитане на суверенитета и суверенните права на всички държави-членки на ЕС," каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред лидерите в отворено писмо преди срещата.

Той каза, че основният акцент на срещата ще бъде върху отношенията с Турция по неотдавнашното напрежение в Източното Средиземноморие, но също така отношенията между ЕС и Китай, отравянето на Алексей Навални, ситуацията в Беларус и скорошната ескалация в окупирания от Армения Нагорни Карабах.

Лидерите ще обсъдят и новата пандемия на коронавируса и нейните ефекти върху европейската икономика. 

На среща на външните министри на ЕС, през септември за обсъждане на международни въпроси, не бе постигнато споразумение относно санкциите срещу Беларус.

"Министрите обсъдиха въпроса за санкциите и въпреки че има ясна воля за приемане на тези санкции, днес не беше възможно да се направи това, тъй като не беше постигнато необходимото единодушие", заяви шефът на външната политика на блока Хосеп Борел пред репортери.

Първоначално срещата на върха беше насрочена за миналата седмица, но трябваше да бъде отложена, когато Мишел беше подложен на карантина заради контакт с лице, заразено с COVID-19. Той е тестван и е с отрицателен резултат за корона вирус.

Докато множество въпроси са на дневен ред, сърцевината на дискусиите ще бъде съсредоточена върху Турция.

"Това ще бъде възможно само ако Турция се ангажира конструктивно. Всички опции остават на масата за защита на законните интереси на ЕС и неговите държави-членки", каза той.
В Брюксел на двудневна среща на върха лидерите трябва да намерят решение на ветото което обяви Кипър, за икономически санкции срещу Беларус, като в замяна иска санкции срещу Турция.

Кипър настоява, ЕС първо да се съгласи да наложи санкции на Турция, за да покаже, че проучванията на Анкара за петрол и газ по крайбрежието на средиземноморския остров са неприемливи. От своя страна Анкара настоява да не бъдат пренебрегвани правата и на Северната кипърска турска република, непризната от световната общност. 

ЕС е раздвоен между твърдата позиция на Франция, Гърция и Кипър, по отношение на Турция и стремежа на Германия за диалог.

Атина и Анкара заявиха, че са готови да възобновят преговорите по други спорове за континенталния шелф, прекъснати през 2016 г. Преговорите трябва да се проведат в Истанбул, но дата не е обявена. 60 предишни опита са проведени от 2002 г. насам без значителен успех.

Според Анкара, Турция е страната с най-дългата брегова линия в Средиземно море. Тя изпрати изследователски кораб, съпроводен от военна флотилия в района, за да търси нови енергийни ресурси в континенталния си шелф, отстоявайки правата си в региона, както и тези на Северната кипърска турска република.

Преди началото на срещата на върха дипломати от ЕС подчертаха необходимостта да се разглеждат отношенията между ЕС и Турция от "по-широка геополитическа перспектива", въпреки исканията на Франция, Гърция и гръцко-кипърската администрация за по-строга политика и санкции срещу Анкара.

Те подчертаха значението на сътрудничеството с Турция - страна кандидатка за членство в ЕС - по въпроси като миграцията, търговията, енергетиката и сигурността, като изразиха загриженост, че изключването на Турция може да бъде в полза на Русия.

Много лидери на ЕС избраха да подобрят връзките с Турция, Русия и Китай, като се има предвид глобалният и регионален възход на тези страни през последните години.

Шефът на външната политика на ЕС Хосеп Борел каза пред Европейския парламент преди две седмици, че "старите империи се завръщат" и че това създава нова среда в района.

"Старите империи се завръщат. Има поне три от тях. Можем да кажем Русия, Китай и Турция, големи империи в миналото. Те се връщат с подход за непосредственото си съседство в световен мащаб, което представлява за нас нова среда. И Турция е един от тези елементи, които променят нашата среда ", каза той. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?