1553

Сезонът на яйцата от морски костенурки започва в Анталия

Сезонът за снасяне на яйца на морските костенурки започна по плажовете на област Алания в южната провинция Анталия. Спешността да се опазят тези деликатни създания на ръба на изчезването излезе на преден план.

Шерефнур Кайхан, ръководител на екологична асоциация, подчерта деликатния баланс на природата и необходимостта от защита на застрашения вид костенурки Карета.

АА

„Когато нарушаваме баланса на природата, като навлизаме в тяхното пространство, ние нарушаваме не само техния баланс, но и нашия“, отбеляза тя.

Кайхан подчерта значението на осигуряването на подходящи условия за морските костенурки да снасят яйцата си без безпокойство. Тя подчерта важността на запазването на местата за гнездене непокътнати.

Морските костенурки трябва да имат достатъчно място на плажа“, посочи тя, отбелязвайки увеличаването на наблюденията на морски костенурки в региона по време на периода на снасянето.

Природозащитничката изрази загриженост относно въздействието на свързаните с туризма дейности върху морските костенурки. Кайхан призова за преместването на шезлонгите от плажовете където има костенурки, за да се запазят местата за гнездене.

„Те излизат особено вечер, в ранните зори, за да снасят яйца. След като го направят, рано сутринта отново се връщат в морето”, обясни тя.

АА

Кайхан също предупреди, при наблюдение, да не се използват фенерчета или подобни светлини, които могат да изплашат морските костенурки от местата за гнездене.

„Когато хората използват дори светлините на телефона си, за да гледат морските костенурки с вълнение, за съжаление костенурките се плашат и се връщат в морето без да са снесли яйцата си“. Тя подчерта, че вместо това могат да се  използват червени светлини, които не притесняват костенурките.

Изкуственото осветление трябва да бъде сведено до минимум и по-късно, по време на периода на излюпване, за да се предотврати дезориентацията на излюпените малки, подчерта тя.

АА

Накрая Кайхан призова гражданите да се въздържат от намеса в морските костенурки и да им позволят да стигнат до морето сами. По този начин излюпените се научават да се връщат на същия плаж, за да снасят собствените си яйца през следващите сезони.

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?