49
Следвайте ни

Северна Македония очаква картите на масата и вдигане на българската блокада

viber icon

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие. Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща. Това заяви външният министър на РС Македония Буяр Османи по време на днешната пресконференция, на която представи приоритетите на страната като бъдещ ротационен председател на ОССЕ през 2023 г.

Османи заяви, че стремежът е връщане на отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства.

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

„За нас е важно отношението на България към преговорите. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз. Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция”, подчерта Османи.

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите.

По отношение на намерението на Еди Рама Албания и РС Македония да бъдат разделени, Османи посочи, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно. „Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РС Македония. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи”.

Групирането е неформално политическо решение и всяка държава преговаря въз основа на собствения си напредък. То просто дава една по-голяма регионална динамика. Смятам, че групирането е в интерес и на двете държави, тъй като сега Скопие има проблем, но през 2019 г. ситуацията беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка.

Македония е в тройката на председателството на ОССЕ заедно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде председател на организацията през 2023 г., а тази година, вероятно в Скопие, ще организира среща държавите от Средиземноморието.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?