Следвайте ни

"Северен поток 2" - коз в ръцете на Путин

viber icon

Райнхард Везер, в. "Франкфуртер алгемайне"

 

Довършването на тръбопровода "Северен поток 2" не бивало по никакъв начин да се обвързва с действията на руската държавна машина срещу опозиционера Алексей Навални - едното нямало нищо общо с другото.

Това твърдят в последните дни лидерът на Социалдемократическата партия Норберт Валтер-Борянс и лидерът на ХДС Армин Лашет. А баварският премиер Маркус Зьодер през лятото (малко след отравянето на Навални) каза, че не бива да се прекалява с моралните свръхизисквания.

И тримата политици в определен смисъл са прави: дори строежът на тръбопровода окончателно да спре, режимът в Русия изобщо няма да промени репресивния си характер, нито пък ще пусне Навални от затвора. И още нещо: ако Германия внася енергоносители само от държави, където човешките права се спазват поне донякъде, би възникнал сериозен проблем.

Но както тези трима политици, така и всички останали поддръжници на газопровода, включително канцлерът Ангела Меркел, умишлено заобикалят същинския въпрос. "Една молекула руски газ си е една молекула руски газ, независимо дали идва през Украйна или по тръбата под Балтийско море", каза Меркел още преди две години.

Твърдението ѝ без съмнение е вярно, но в днешния момент то е и безсмислено. Защото - за разлика от въпросите около Навални - това твърдение изцяло изключва политическите аргументи срещу "Северен поток 2". Казано другояче: в момента се пита не дали Германия ще продължи да купува руски газ до окончателната си раздяла с твърдите горива, а какви са политическите рискове и странични ефекти от едно такова решение.

Откакто по време на първия газов конфликт с Украйна през зимата на 2005-2006-а година руското ръководство ясно демонстрира готовността си да използва своите суровини като политическо оръжие, Европа си направи верните изводи: радикално снижи зависимостта си от руския газ, и то без сериозно да ограничава вноса от Русия.

Това бе постигнато чрез разширяване и преустройство на газовата инфраструктура, което да позволи бързото превключване на други енергоносители. А "Северен поток 2" отново би наклонил везните в полза на Русия.

Зависимостта на Европа от руския газ може и да не се увеличи с пускането в действие на този газопровод, но от него ще има икономически смисъл единствено, ако благодарение на тръбата под Балтийско море Германия и ЕС започнат да купуват много повече руски газ. Нека да си припомним, че и сега наличните преносни капацитети не са натоварени докрай.

Тъй че ако Германия и европейците не започнат да внасят повече руски газ, "Северен поток 2" ще изпълни само същинското си предназначение: Русия да изнася газ, заобикаляйки Украйна.

При това положение Украйна ще изгуби не само сериозни приходи, но и най-вече своята политическа и военна сигурност. Докато режимът в Москва зависи от гладкото преминаване на най-важната руска експортна стока през Украйна, не е вероятно неговата хибридна война срещу страната да ескалира. Ако обаче зависимостта от украинския транзит отпадне, ръцете на Владимир Путин и неговите хора вече ще са развързани.

И в единия, и в другия случай "Северен поток 2" все е победа за Кремъл. Ако европейците тръгнат да купуват повече газ от Русия, това ще налее повече пари в касите на един корумпиран режим и ще го стабилизира. Ако пък не купуват повече газ, транзитът през Украйна става излишен и Русия получава контрол над лостовете за дестабилизиране на страната, което ще има непосредствено въздействие върху сигурността на държавите от ЕС и от НАТО в Източна Европа.

Да, през 2019-а година с посредничеството на ЕС Русия и Украйна сключиха нов договор за газовия транзит, но това не променя нищо. Просто защото новият договор само ще помогне на Русия да дочака влизането в експлоатация на "Северен поток 2". Да не говорим, че според опита от последните години, Русия спазва договорите само когато това ѝ изнася.

Дори ако проявим краен цинизъм и оставим настрана всички морални въпроси за отношението към режими като руския, дори ако забравим предупрежденията, че този газопровод е много вреден за околната среда и за климата, пак не е ясно защо трябва да се дават такива козове в ръцете на големия съсед, който под ръководството на Путин се държи изключително агресивно. "Северен поток 2" влошава позициите на Германия и на ЕС по отношение на една държава, която съвсем открито мрази нашето свободолюбиво общество.

Ето защо Берлин допуска много сериозна грешка с подкрепата, която продължава да дава на този проект дори след отравянето на Навални и последвалите репресии срещу него. Случващото се с Навални ни дава последна възможност да кажем окончателното "не" на "Северен поток 2".

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ццц

Ццц

30.01.2021 | 21:21

Докато гледате ,,правата,, на Навални, на тоя и ония германските пенсионери взимат 1200 евро пенсия, а нашите пенсионери 150 евро. От транзита на газ милионите ги няма, Меркелица си изигра чудесно картите.

Отговори
1 0
Огнян

Огнян

30.01.2021 | 13:43

Навални и Северен поток 2 - нерде Ямбол, нерде Стамбул. Слез Боже да си прибереш вересиите...

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?