Следвайте ни

Северен Кипър отхвърля ваксините срещу COVID-19, ако не идват от ЕС

viber icon

Кипърският турски лидер Ерсин Татар в сряда заяви, че ако ваксините срещу коронавируса, запазени за неговата общност, не се доставят директно през ЕС, а от страна на кипърските гърци, няма да се съгласят да ги получат.

Според съобщения в кипърските турски медии, Татар заявил след среща със специалния представител на ООН Елизабет Шпар, че са обсъдили работата на двукомуналните технически комитети и че е поискал помощ от ООН за ваксините, които са осигурени за неговата общност от ЕС.

Част от ваксините, запазени от ЕС за Кипър, трябва да бъдат доставени на кипърската турска страна.

ЕС е посредник по този въпрос, а не гръцко-кипърската страна, с това Татар заяви, че докладът, представен им от техническия комитет по здравеопазване в сряда, гласи, че ваксините могат да бъдат доставени от кипърско-гръцката страна. Той добави, че те няма да приемат това и че тези ваксини трябва да се дават директно през ЕС.

Първата партида ваксини, за северната част на Кипър, ще бъде около 2000 дози от ваксината Pfizer, но не е посочена точна дата за това.

Кипърското министерство на здравеопазването ще организира доставката през следващите няколко дни. 

Коментарите на Татар предизвикаха силна реакция и възмущения в социалните медии на северната част на острова.

В коментарите се споменава факта, че на този етап Турция не е в състояние да помогне с ваксини за Севернокипърската турска република, тъй като и там сега има сериозен проблем с осигуряване на необходимия брой ваксини. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?