Следвайте ни

Сервитьори стават мотоциклетни куриери заради COVID-19

viber icon

Хранително-вкусовия сектор е водещ в сферата на услугите в Турция с над 2 милиона работници. Тези дни той изтърпява поредното сериозно изпитание, тъй като ресторантите и кафенетата са затворени от миналата седмица, за неопределено време поради последните мерки за коронавирус, взети поради продължаващото нарастване на новооткритите вирусоносители на Covid-19 в страната. 

Докато баровете и клубовете са затворени от март месец и много вече фалираха, то повечето ресторанти се опитват да закрепят положението, като продават пакетирана храна, и правят доставки по домовете. Много служители са уволнени.

„Това е бизнес с годишни приходи от 135 милиарда турски лири. Само за два дни секторът е претърпял загуба от 740 милиона лири “, се казва в писмено изявление на турската Асоциация за ресторанти и заведенията.

„Два милиона работници са лишени от 74 милиона лири бакшиши“, се казва в изявлението.

Подчертавайки начина, по който хранителните предприятия се променят на фона на продължаващата пандемия, Хакан Йенидоган, който е в тази индустрия в продължение на 18 години, каза: „Никога преди не сме работили за пакетни доставки. Сега през този период нещата се промениха. Бях управител в ресторанта, но сега съм мотоциклетен куриер, разнасящ храна за къщи. "

„Не мога да си спомня времена като тези да са се случвали преди. Преди работехме с 35 души в ресторанта. Сега се опитваме да продължим с четирима “, каза Фатих Йозкан, друг главен сервитьор, който е в този сектор от 19 години.

От страна на работодателите нещата стоят по същия начин, според Бюлент Шенел, собственик на рибна механа.

„Сега продаваме сандвичи с риба пред магазина. Всички в магазина, включително и аз, почистват рибите или подготвяме пакетирана храна за в къщи“, каза Шенел.

Собственик на популярен ресторант "Сънсет бар и грил" в Истанбул, Баръш Тансевер, отбеляза, че са освободили повечето от работниците си.

„Тук работеха около 125 души. Сега имаме само петима от тях - двама готвачи, касиер и двама сервитьори. Всички останали са в неплатен отпуск “, каза Тансевер.

На въпрос „Има ли решение?“ Йенидоган отговори: „Ние не сме против затварянето на ресторантите поради мерките. Но не бива да е от време на време. В Истанбул всички работни места трябва да бъдат затворени за даден период, в противен случай, повторното отваряне на ресторантите ще стане много трудно. “

Йозджан също подчерта, че скоро трябва да излезе финансово подпомагане за  решение на проблемите, пред които са изправени предприятията поради продължаващата пандемия.

„Трябва да плащам осигуровки и наем. Но нямам доходи. Как ще ги платя? " попита той.

Споменавайки, че това е неговата 24-та година в сектора, друг работник, Мехмет Аталар, каза: „Нашите възрастни казваха:„ Всичко може да свърши в тази страна, но храната и напитките ще продължат. Но сега нещата се различават. "

Аталар все още се надява нещата да се подобрят. „Ако получа компенсацията си, ще се преместя в Датча (туристически район в югозападната провинция Мугла). Трудно е, но ми се иска. “

Подобно на Аталар, мнозина се опитват да останат оптимисти за светлото си бъдеще.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?