3906

Серийното производство на турски безпилотен боен изтребител стартира през 2024 г.

Първият местен безпилотен боен изтребител на Турция Байрактар Къзълелма, разработен от компанията Байкар, напредва към серийно производство, като плановете му са, то да започне през 2024 г.

 

Байкар е видна турска фирма в иновативния отбранителен сектор на страната. Тя постигна важен успех, когато разработи и лансира за първи път БЛА Къзълелма през ноември 2022 г. След това поредица от наземни тестове бяха успешно завършени в центъра за летателно обучение и тестове в северозападната провинция Текирдаг, област Чорлу.

 

Предстоящата цел е да започне масово производство на военния самолет през 2024 г. Освен това, дронът е планиран да започне летателни тестове от най-големия военен кораб-самолетоносач на Турция TCG Анадолу през 2025 г., като допълнително затвърди потенциала си като авангардно допълнение към военния флот на Турция.

 

Към момента са произведени два прототипа на дрона, което показва забележителен напредък в проекта. Миналия декември Къзълелма осъществи първия си полет. През април самолетът премина строги тестове за полет и идентификация на системата, всички от които завършиха успешно.

 

Къзълелма е в състояние да носи 1500 килограма полезен товар (оръжия и устройства и др.). Обхватът на полета му е 930 километра, а работната височина е декларирана като 10 668 метра. Дронът може да работи във въздуха независимо 5 часа и развива максимална скорост от 900 км/ч.

В други скорошни разработки Байкар сключи забележителни споразумения за износ. В началото на 2023 г., компанията подписа споразумение с Министерството на отбраната на Кувейт, което доведе до експортен договор на стойност 370 милиона долара за безпилотния летателен апарат Байрактар TБ2. 

Последното споразумение за износ беше подписано с Румъния. След тази сделка Байрактар TБ2 вече се намира в инвентара на 4 страни-членки на НАТО.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?