49

Сергей Лавров: Мирът е заговор срещу Русия

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че темата за руско-украинските мирни преговори се е превърнала в "заговор" срещу Москва, предаде Анадолската агенция.

Говорейки на кръгла маса за уреждането на украинския конфликт с участието на посланиците на 35 държави в Москва, Лавров заяви, че Западът се опитва "да обърне всичко с главата надолу".

"Около темата за т.нар. мирни преговори има истински заговор, както и опити да се обърне всичко с главата надолу чрез псевдодипломация", каза той.

Русия е готова да отговори на всички сериозни инициативи по руско-украинското уреждане и тази позиция не се е променила, каза той и добави, че "всички топки" по отношение на организацията на процеса между Русия и Украйна са в полето на Киев.

Според него проблемът е, че вместо да насърчава справедлив процес, Западът се опитва да привлече страните от световното мнозинство към подкрепа на инициативата на украинския президент Володимир Зеленски, която той нарече "мирна формула".

"Западът от месеци твърди, че тази "мирна формула" е единствената основа за преговори. Тя тръгва от невинни теми ... и след това стига до целта, с която е измислена - нанасяне на стратегическо поражение на Русия, възстановяване на границите на Украйна такива, каквито са били през 1991 г., изправяне пред военен съд на руското ръководство, принуждаване на Русия да плати репарации, а след това "по милост" да се съгласи да подпише мирно споразумение", заяви първият дипломат на Русия.

Според външния министър Западът се опитва да убеди страните от Африка, Азия и Латинска Америка да подкрепят инициативата на Зеленски "само в онези точки, които им харесват", което е "открита измама".

Лавров определи подобни действия като "опит за въвличане на нормалните държави в абсолютно нереалистично, русофобско, ултимативно начинание" с цел да се използват имената им, за да се покаже "нарастваща подкрепа".

"Това са точно онези мръсни методи, които Западът използва не само по отношение на Украйна, но и в много други области на световната политика", разкритикува той.

Коментирайки забележките на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, който заяви, че Украйна ще бъде готова за преговори, когато Русия се съгласи, Лавров попита дали Блинкен знае, че президентът на Украйна е забранил мирните преговори с всички руски официални лица по време на президентството на Владимир Путин.

"Надявам се, че страните, които идват при нас с мирни инициативи, знаят за тази забрана", подчерта дипломатът.

Руската страна е готова да се срещне с кардинал Матео Дзупи, ръководител на Конференцията на италианските епископи, за да обсъди украинската криза, заяви Лавров.

Министърът припомни, че Русия е провела няколко срещи с представители на Турция и Африка по въпросите на Украйна.

"Оценяваме усилията, които Обединените арабски емирства и Саудитска Арабия положиха без много реклама, най-вече при организирането на размяната на военнопленници", отбеляза той.

"Сега усилията на Ватикана, чийто пратеник ще дойде отново, продължават. Готови сме да се срещнем с всички, готови сме да разговаряме с всички", каза министърът.

Сергей Лавров разкритикува украинската страна, че търси начини да изнася зърното си, което няма да доведе до отмяна на санкциите срещу Русия.

"Когато сега някои наши колеги, включително ръководителите на секретариата на ООН, казват, че всичко ще бъде наред с руската част от сделката, никой не обръща внимание на факта, че киевският режим твърди следното - "ние никога няма да се съгласим на възобновяване на тази сделка по такъв начин, че и руското зърно, и торовете да бъдат освободени от незаконните санкции", каза той.

Министърът също така твърди, че САЩ изкупуват всички оръжия, за да ги изпратят в Украйна, с цел да освободят пазара за американските производители на оръжие.

"Пазарът се освобождава за доставка на американски военни продукти за превъоръжаване на страните от ЕС и НАТО чрез отпускане на големи средства и закупуване на американски оръжия, произведени от американски корпорации", заяви дипломатът. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
16 коментара
Запален русофилорусофоб

Запален русофилорусофоб

16.09.2023 | 15:32

Ами да, ето, ще купуваме от Сащ бронетранспортоьори - Процъфтяват военните им корпорации - факт... Ами като загният от присъщото им коварство къде ще ги денат всички тези пари американските братушки - ето това се питам - явно има още дълго да се противопоставят ако Путинския злодей и Зеля останат начело... А Русия ще ли оцелее икономически па макар и тяхното военно производтсво да процъфтява... Та то е било през СССР 60процента от икономиката... Трябват заробени работници без право да напускат... ако нямат разплащателни средства... Били насъбрали много рупии и незнаели какво да ги правят! Брей, брей, брей!

Отговори
0 2
Пищящия чииииифут пак пищи

Пищящия чииииифут пак пищи

16.09.2023 | 15:22

Абе Пищящия чииииифут Пак ли пищиш под въздействието на алкохол Нали талмудата ти забранява да пиеш и пищиш.Що съ напиняш да съ правиш на мъж Лапай пишки и кротувай Мисленето не ти е силната страна

Отговори
0 0
777

777

16.09.2023 | 14:57

Т.н. запад вече е колония на сащ, скоро ще стане географскопонятие от третия свят, те са подлеци по произход и кръвна група

Отговори
2 1
пишещ

пишещ

16.09.2023 | 13:08

Лекарите винаги предупреждават,че алкохолът е враг!

Отговори
4 2
И сега

И сега

16.09.2023 | 11:21

Да направим равносметка на коментара ми Придобих вече няколко бързи минуси към коментара ми сложени от дебели чиииифутски кратуни Но пак Де Юре и Де Факто ще си остана без прах за пране и домакинска хартия А със чииииифутските минуси не мога да изпера Но със техните минуси мога поне газъ да си забърша вместо със домакинската хартия Нали Бя чииииифутски негодяи

Отговори
2 3
АнтиZZомбиран

АнтиZZомбиран

16.09.2023 | 10:34

Последни новини от бавноразвиващата се Германия Преди две седмици поръчах на познат мой шофьор пътуваш из Еврогъзия да ми закупи течен прах за пране Предстой му прибиране в България Прах по щандовете на магазините от този модел НЯМА Санкциите работят Поръчах му и от предпочитан от мен модел домакинска хартия до два три пакета Отговора е същия Брат НЯМА Санкциите ви работят шорошорошлявци Нали Скоро ша ручат дебелите ви чииииифутски глави павета Може и жълти Или каквито ни се намират вече под ръка Щото и те ще станат кът

Отговори
2 3
А бре, скапан болшевишки цървул

А бре, скапан болшевишки цървул

16.09.2023 | 11:44

Сега ли стана дебилизиран И Д И О Т или си такъв по рождение. Типична болшевико - комунистическа ГНЯЗ. ОТВРАТ.

Отговори
8 3
Има ли още идиоти,

Има ли още идиоти,

16.09.2023 | 10:25

Които да подкрепят тая пропаднала държава ?

Отговори
8 2
до дърт миризлив мекопишков шорошляк

до дърт миризлив мекопишков шорошляк

16.09.2023 | 14:02

по пропаднал от теб няма пропадняк, панимайш?

Отговори
2 1
До кремълския катър

До кремълския катър

16.09.2023 | 10:19

Като нещеш мира, на ти секира.

Отговори
9 2
Изказване

Изказване

16.09.2023 | 10:13

без стойност.

Отговори
7 3
ххххх

ххххх

16.09.2023 | 09:49

Много точен в изказването си . Голям дипломат. Абсолютен , достоверен ДИПЛОМАТ

Отговори
8 4
Верно ли, бе

Верно ли, бе

16.09.2023 | 10:24

Единствените приятели на Русия - С. Корея и Иран.

Отговори
8 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?