Следвайте ни

Сензация: Херувим "долетя" в Света София, крият го зад перде СНИМКИ

ЮНЕСКО не се притеснява от преобразуването на църквата в джамия

viber icon

Лицето на един от четирите ангели херувими, "държащи" кубето на "Света София" в Истанбул, беше разкрито при реставрационни работи.


Върху него му е имало метална маска, която го е скривала няколко столетия и реставраторите са разкрили 7 слоя боя върху нея. Подобни маски се предполага, че има и върху другите три херувима, които са под свода на бившата катедрала. 


Предстои да се реши въпросът как откритото лице ще бъде скривано по време на молитви в джамията, тъй като според мюсюлманските обичаи не трябва са се виждат каквито и да са образи. 


Най-вероятно ще бъде изградена система с подвижно перде, както това е сега и пред другите икони, съществуващи в сградата. То ще закрива образите на светците преди молитвите и после ще бъде отваряно по време на туристическите посещения.
 
Днес беше проведена първата петъчна молитва в джамията след разкриването на лицето на херувима, и преди да е намерено решение на проблема, то беше само затъмнено. 

Тези дни Света София е отново в обсега на медиите в Турция, тъй като бяха приключени дългогодишните реставрационни работи по кубето на сградата и беше демонтирано огромното скеле, което беше там цели 17 години. Така отново се разкри величието и простора в основната част на бившата катедрала, превърната тази година отново на джамия. 

Турският министър на културата и туризма съобщи след питане от парламента на Турция, че ЮНЕСКО, органът на ООН, който защитава значими културни и религиозни обекти, "не е притеснен" от превръщането на бившата катедрала в джамия. 


Света София беше превърната отново в джамия през юли, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за отмяна на статута ѝ на музей. 


Министър Мехмет Нури Ерсой  каза „Гърция се оплака от нас пред ЮНЕСКО", но вицепрезидента на организацията заяви, че техният основен критерий за Света София е тя да бъде отворена за посетители и да бъде защитена. " 


В изявление ЮНЕСКО още през юли 2020 заяви, че е загрижен от преобразуването, дори изпраща екип от експерти в Турция, за да разгледа „потенциалните последици“ от такава драматична промяна в статута на сградата. 


Министър Ерсьой потвърди: „ЮНЕСКО изпрати инспектираща делегация през октомври 2020 г., водена от изтъкнати експерти по културно наследство, за да разгледат подробно потенциалните последици от тази промяна в статута и техните въздействие върху изключителната универсална стойност на сградата.


"Този преглед, който обхваща няколко исторически обекта и по-специално Света София и бившата църква и джамия "Хора", все още продължава. Докладът, за който се говори, не е финализиран и понастоящем не могат да се правят заключения.", допълни министъра. 


Мнозина в християнския свят реагираха остро на преобразуването на Света София, която е място от голямо значение предимно за православните християни. 


Гърция нарече решението като „отворена провокация към цивилизования свят“.


"Национализмът, показан от Ердоган връща страната му назад шест века," заяви министърът на културата Лина Мендони в изявление по това време. 


Държавният департамент на САЩ заяви, че е "разочарован от решението". „Разбираме, че турското правителство продължава да се ангажира да поддържа достъпа до Света София за всички посетители и с нетърпение очакваме да чуем гаранзиите, че тя остава достъпна без пречки за всички.“

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ццц

Ццц

27.11.2020 | 22:58

Върнете Света София на християните! Анатема на тоя където посегна на Православната светиня!

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?