49

Сензационно: Ваксина срещу рак ще има преди 2030 г.

Базираните на mRNA технология ваксини срещу рак могат да бъдат готови преди 2030 г. Това съобщиха проф.  д-р Угур Шахин и проф.  д-р Йозлем Тюреджи.

НТВ

Двамата учени от турски произход, основатели на германската компания Бионтек, която си партнира с Пфайзер за производството на една от най-успешните ковид ваксини в пандемията, обявиха сензационно, че разработената от тях ваксина за рак ще бъде готова до следващите десет години. 

 Учените са направили научни разработки, които подхранват техния оптимизъм.

НТВ

В интервю с Лаура Куенсберг от BBC проф. Тюреджи обясни как РНК технологията в основата на ваксината срещу Covid-19 може да се използва повторно за атака на ракови клетки.  Запитана кога базираните на РНК ваксини срещу рак могат да бъдат готови за употреба при пациенти, проф. Шахин посочи, че очакват те да са готови преди 2030 г.

НТВ

МРНК ковид ваксината работи  чрез прехвърляне на генетични инструкции към тялото за безвредни протеини на Covid вируса.  Тези инструкции се получават от клетки, които произвеждат специален протеин.  След това този протеини или антигени подсказват на имунната система какво да търси и какво да атакува.

Тюреджи увери, че същият подход може да се приложи за подготовка на имунната система да търси и унищожава раковите клетки.  

НТВ

Бионтек работеше върху мРНА ваксини срещу рак преди началото на пандемията, но компанията беше принудена да забави изследванията заради глобалната извънредна ситуация и да се съсредоточи върху разработката и производството на ваксини срещу Ковид.  

В момента фирмата има няколко ваксини срещу рак в напреднали клинични изпитвания.

Компанията се надява да разработи лечения за рак на червата, меланома и други видове рак, но все още има някои пречки.  

Раковите клетки, които изграждат тумори, могат да бъдат заобиколени от голямо разнообразие от протеини. Това прави изключително трудно да се изобрети ваксина, която е насочена към всички ракови клетки.

НТВ

Тюреджи обясни пред ВВС, че Бионтек се е научил да произвежда РНК ваксини по-бързо по време на пандемията и да разбира по-добре как имунната система на хората реагира на тази технология.  

Интензивното развитие и бързото разпространение на ваксината срещу Ковид също помогна на регулаторите по лекарствата да работят по-ефективно за одобряване на ваксините. Тя добави: „Това определено ще ускори нашата ваксина срещу рак“.

НТВ

Въпреки това Тюреджи говори предпазливо: „Като учени ние винаги се колебаем да кажем, че ще намерим лек за рака. Имаме някои пробиви и ще продължим да работим върху тях“, заключи тя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?