46

Сензационно откритие на млад физик в Харвард хвърля светлина върху произхода на живота

Той търси отговор на въпросa има ли живот на други планети

Преди завършването на докторската си степен по физика в Харвардския университет, 26-годишен турчин направи революционно откритие за произхода на живота на Земята, което предизвика значително вълнение сред учените. 

АА

Очаква се откритието да даде представа за произхода на живота на Земята и възможността за извънземен живот. То се базира на концепцията за хомохиралност, която обяснява предпочитанието за специфични огледални форми на молекули в живите организми.

Докторът по физика в Харвардския университет, Фуркан Йозтюрк и изследването на неговия екип са публикувани в рецензираното научно списание Science Advances. Те са постигнали напредък в разбирането на произхода на биологичната маса и предполагат, че магнитните минерали на Земята в ранния период от нейното съществуване може да са изиграли роля при избора на една форма на огледален образ на биомолекули над друга.

През 1848 г. френският химик Луи Пастьор въвежда концепцията за хомохиралност, която обяснява, че определени молекули, необходими за живота, съществуват в огледални форми, точно като лявата и дясната ръка. Въпреки 175 години изследвания обаче произходът на това свойство остава една от големите мистерии на биологията.

АА

Необходима е още работа, за да се разкрие напълно мистерията, но учените вярват, че това откритие е решаваща стъпка в разбирането на фундаменталните процеси, инициирали формирането на живота.  

Това е истински пробив. Хомохиралността е от съществено значение за началото на биологията и това е възможно – и бих казал много вероятно – решение“, каза биохимикът Джак Шостак, носител на Нобелова награда, за списанието.

Йозтюрк, който е получил бакалавърска степен по физика в университета Билкент в Анкара, прави изследвания върху произхода на живота от около две години и половина в Харвард.  

АА

Преди около 4 милиарда години, приблизително 500 милиона години след формирането на Слънчевата система и нашата Земя, започваме да виждаме първите следи от живот на Земята“, заяви младият физик пред Анадолската агенция (АА).

Неговите експериментални изследвания имат за цел да хвърлят светлина върху тази мистерия, която списанието призна за една от 125-те най-големи цели на естествените науки.

Матю Меселсън, един от най-известните биолози в света, който е записал името си в историята, като е определил как се копира ДНК, споделил за откритието на младежа: "Радвам се, че доживях до 93 години. Най-накрая видях решението на този проблем.

„Нашето откритие хвърля светлина върху произхода на живота, голямата мистерия в природата. Това е като решаване на пъзел отпреди 4 милиарда години. Нашето изследване допринася значително за разбиране на произхода на живота.

Въпреки че не сме сигурни как всичко се вписва заедно, това откритие ще помогне да се отговори на въпроси и ще предостави данни за началото на живота. Може също да предложи прозрения за живота на други планети. Разбирането на формирането на живота на Земята подобрява познанията ни за вероятни условия за живот на други места. Това търсене на извънземен живот остава възможно предизвикателство за нас“, добави Йозтюрк.

АА

Запитан за потенциалния прозорец на възможностите на това откритие за научния свят, Озтюрк допълни: „Честно казано, вярвам, че това откритие може да ни доведе до точката, в която можем да създадем живот в лабораторна среда. Моята цел е да пресъздам условията за създаване живот в лаборатория и да видя как животът се появява пред собствените ми очи."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
И.Иванов

И.Иванов

06.07.2023 | 02:41

Заглавието е подвеждащо, няма нищо сензационно в статията. Хлапето работи заедно с проф. Димитър Съсълов и проф. Джон Съдърланд. Последните двама са обещали да създадат изкуствен живот в лаборатория до 2027г. Само тотално неграмотни хора, които нямат елементарна представа от сложността на биологичните системи могат да си въобразят, че ще произведат живот!

Отговори
2 0
Граматиков

Граматиков

02.07.2023 | 19:39

Посмали Манго

Отговори
3 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?