46

Сензационно! Мините в Черно море били пуснати умишлено

Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар изрази подозрение относно възможността за умишлено поставяне на военните мини в Черно море в опит да се проправи пътят на миночистачите на НАТО към тези води.

Обръщайки се към членовете на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Централен съвет за решения и изпълнителен съвет (MKYK) на среща миналата седмица, министърът на отбраната Хулуси Акар каза: „Имаме съмнения, че мините са били поставени умишлено. Може би тези мини са оставени в рамките на план за влизане на миночистачи на НАТО в Черно море".

Презентацията на Акар на партийното събрание включваше важна информация за развитието на отбранителната индустрия и войната в Украйна, съобщи всекидневникът Хюриет вчера.

Министърът добави, че евентуалният план може да има за цел да окаже натиск върху Турция, но Анкара е решена да спазва изискванията на Конвенцията от Монтрьо, пише ежедневникът, позовавайки се на анонимни източници.

„Не знаем кой е оставил мините в Черно море. Те са руско производство, но въпросът коя страна ги е напуснала се разследва. Има сведения, че има около 400 мини. Разговаряхме с българските и румънските власти. Те също извършват строг мониторинг“, каза Акар.

„Ние ще спазваме правилата на Монтрьо. Няма да пуснем военни кораби в Черно море. Няма да позволим Черно море да бъде въвлечено във войната”, каза Акар пред съпартийците си.

Министърът също така подчерта, че тези мини обикновено се самозаключват, когато се скъсат от въжето, за което са привързани, така че да не експлодират. Военният министър обаче отбеляза, че такава система не е имало в мините, които турските военни са унищожили в акваторията на Турция. „Значи много е вероятно мините да са оставени така нарочно. Разследваме случая, за да изясним кой ги е "подхвърлил" в района на Босфора", добави той.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
гост

гост

11.04.2022 | 14:31

Зеления пуска подаръци на Султаня Ердоганя.

Отговори
2 2
Гад

Гад

11.04.2022 | 12:05

Не чуваме нищо за нашия кораб в Мариупол. Да не би защото е зает от приятелски терористи, та нашите спецчасти няма как да ги застрелят? Та затова мисирките гузно мълчат.

Отговори
9 3
Пак ли Русия

Пак ли Русия

11.04.2022 | 12:04

Щото вече е дежурен виновник.

Отговори
7 2
ГЮРО

ГЮРО

11.04.2022 | 12:02

Мините са съветско производство. Точно такива укронацитата нацвъкаха около Мариупол и Одеса. Русия няма причина да ги слага, след като смята да завземе тези пристанища. Ама за дендърмерията задната част на гърба напълно замества предната.

Отговори
9 6
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

11.04.2022 | 10:44

7 9 oma o6te Mini da if

Отговори
0 4

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?