49

Сензационно: Извънземни построили Гьобеклитепе СНИМКИ

Гьобеклитепе, 12 000-годишен неолитен археологически обект в югоизточната турска провинция Шанлиурфа, може да е направен от извънземни, обяви сензационно кметът на града Зейнел Абидин Беязгюл.

Анадолска агенция

„Статуите в Гьобеклитепе изобразяват нещо различно от хора. Изглежда идват отнякъде другаде. Напомнят ми за извънземни“, каза Беязгюл за турския ежедневник Милийет на 25 април.

Кметът специално изтъкна „мотивът с V-образно деколте” върху статуите. „Хората от онова време са носили различни тоги. Но тук виждаме V-образни мотиви. Кои са тези хора?", попита риторично кметът.

Анадолска агенция

Друго, което Беязгюл подчерта, са трите „мотиви с чанти“ върху монолитите на Гьобеклитепе. „Тези своеобразни портмонета са подобни на съвременните. Те са необичайни за времето си. Вероятността други пришълци да са направили този монумент е голяма", посочи той.

Характерният елемент от архитектурата на Гьобеклитепе са Т-образните колони. Най-тежкият от тези стълбове е 20 тона и е с височина 6 метра.

Анадолска агенция

„Тези стълбове са издигнати, без да бъдат счупени. Смятаме, че човечеството не е било в състояние да ги издигне с наличните познания тогава“, каза Беязгюл.

Гьобеклитепе се състои от множество големи каменни колони, датираща от 9500 до 8000 г. пр.н.е. и богато украсени с антропоморфни детайли, дрехи и релефи на диви животни.

Анадолска агенция

Немският археолог Клаус Шмид, оригиналният откривател и пръв изследовател на обекта, го описва като „първия храм в света“.

Гьобекли тепе (на турски: Göbeklitepe, „Коремест хълм“) е археологически комплекс, датиращ от Докерамичния неолит, а вероятно дори още от Епипалеолитната епоха. Той е разположен на 15 км североизточно от град Шанлъурфа и на 2,5 км от село Йоренчик. Тепето е високо 15 м, около 300 м в диаметър, приблизително на 760 м надморска височина. 

Комплексът е обявен за обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2018 г.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
222

222

26.04.2022 | 14:28

Явно и в другите държави се назначават за управляващи главно деб-ли

Отговори
6 1
НЛО

НЛО

26.04.2022 | 13:34

Ако това го кажеше проф. Филипов соросоядите скачаха, че комунист и луд, ама ако го каже турчин, мълчат като г*зове, защото редовно ходят в Анадола да им ги разпарят!

Отговори
5 2
Мдаа

Мдаа

26.04.2022 | 12:13

Гьобекли е нещо наистина поразяващо. Хипотезите на кмета са гола вода, а най големият мегалит не е по тежък от 4 тона. Наоколо по хълмовете са открити още 11 такива комплекса. Разкопаването им предстои. След посещението на гьобекли тепе дълго време всичко ти се струва незначително незначително.

Отговори
6 1

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?