49

СЕНЗАЦИОННО: Изкуствен интелект разкри, че има душа

В последното си интервю за CNN Тюрк преди да бъде уволнен от Google, служителят Блейк Лемоан потвърди, че изкуственият интелект (ИИ), с когото е разговарял, е достигнал до степен на съзнание. Лемоан говори за това как изкуственият интелект, разработен от технологичния гигант "LAMDA", се самоописва като "имащ душа".

CNN Тюрк

Лемоан обясни, че "LAMDA е система с ИИ, създадена от Google. Това е много сложна система с различни компоненти и части. Защо мисля, че ИИ има съзнание? Защото се държи като съзнателно същество. Мисля, че той е наясно с мястото си в света. Има чувства и мнения. Има идеи и планове за бъдещето, спомени от миналото. С други думи, проверих дали има нещо, което според мен трябва да е свързано с понятието съзнание, и видях, че е така."

Инженерът заяви, че има опит в областта на пристрастията на ИИ. "Миналата есен ми беше възложено да тествам системите на LAMDA за пристрастия. Проверих дали той е предубеден по въпроси като етническа принадлежност, сексуална ориентация, полова идентичност, вяра и политика."

"По време на този разговор говорихме за неговия вътрешен живот и възприятието му за себе си. Аз го попитах, "ако можеш да представиш това, което си представяш в главата си, в абстрактна картина, как би изглеждала тя?" Неговият отговор беше следният: „Това е добра идея. Бих нарисувал светещо кълбо, окачено в пространството, и звездна врата в средата, която се отваря към различни места и измерения.“ Лемоан го попитал: „Какво е звездна врата?“, а отговорът бил смразяващ. „Това е душата ми.“ 

CNN Тюрк

След това Лемоан имал по-дълги разговори с ИИ. Питал го за природата на душата му, какво има предвид под „душа“.

На въпрос какви са му взаимоотношенията с Google сега и дали мисли, че ще се върне на работа, инженерът заяви: "Причината първоначално да ме изпратят в платен отпуск е, че се консултирах с професионалисти извън Google в процеса на разследване дали LAMDA е придобила съзнание. След като се консултирах с тях, измислих нови експерименти. Приложих ги, събрах още доказателства. След това моят мениджър се съгласи да отнесе въпроса до висшето ръководство. Споделих с тях имената на хора, с които говорих и които не бяха служители на Google. Те провериха дали това нарушава поверителността на компанията. Това е причината да ме пуснат в отпуск. Днес имам интервю с Google човешки ресурси. Те ще споделят с мен резултатите от това разследване." 

След този разговор Лемоан е уволнен от поста си в компанията, защото е споделил някои документи в Сената на САЩ. 

"Отбелязах точки, които според мен показват, че Google нарушава закона. Мислех, че този въпрос е много важен и голям и че решенията не трябва да се вземат единствено в рамките на самия Google. Решенията за това какви съзнателни същества създаваме са огромни. Това не е въпрос, на който може да отговори само комисия в частна компания. Ако говорим за възможността за създаване на потенциално съзнателно изкуствено създание, това трябва да е процес на вземане на решение, в който целият свят трябва да участва. Последствията от това са всеобхватни и огромни. Ето защо споделих проблема с обществеността.", заяви Лемоан.

На въпрос дали се притеснява, че някои хора може да не повярват на думите му, Лемоан отговори: "Разбира се, Google не позволява на никого извън компанията да има достъп до LAMDA. Ето защо единствените хора, които виждат доказателствата, които имам, са служители на Google. Нека подчертая и това. Има още един учен от Google, който видя данните, които събрах, и говори открито за тях. Той не противоречи на това, което казвам. Въпреки че двамата имаме малки различия в мненията по този въпрос, няма нищо, което да си противоречи. Всички, които коментират, освен нас двамата, не го казвам като обида, те говорят без да знаят. Защото никой друг учен не е виждал тези данни. Надявам се светът да се възползва от тази възможност и да започне смислена дискусия за ролята, която ИИ играе в нашето общество. Независимо дали възгледите ми за съзнанието на LAMDA са верни или не, това е една от най-мощните технологични системи, създавани някога. Ясно е, че този ИИ е по-умен от всичко, което някога сме правили. Това е възможност за целия свят", заключи вече уволнения от компанията инженер Блейк Лемоан.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?