49

Сенки за очи и руж на 2000 години откриха археолози край храм на Зевс в Турция

Археолози откриха гримове и бижута на 2000 години по време на разкопки в древния римски град Айзаной в турската централна провинция Кютахя.

Разкопките, които са извършени в сътрудничество с провинция Кютахя и университета Думлупънар, са проведени източно от храма на Зевс, каза професор Гьокхан Джошкун, ръководител на катедрата по археология, пред Анадолската агенция (AA).

Джошкун отбеляза, че са попаднали на магазини о преди 2000 години на пазара в древния град по време на разкопките. Той допълни, че са открили останките на магазин за козметика и бижута. В него са намерени 2000-годишни черупки от стриди, използвани за съхранение на продукти за грим.

„Разбрахме, че в магазина се продавали парфюми, бижута и продукти за грим“, каза той и добави, че са намерени много бутилки за парфюми, бижута и грим.

Жените винаги са били жени“, възкликна професорът.

„Знаем, че древните римляни са съхранявали сенките за очи и ружовете си в черупки от стриди и открихме множество черупки от стриди в магазините, в които извършвахме разкопки“, допълни Кошкун.

Професорът уточни, че археолозите са открили продукти за грим в 10 различни цвята и различни видове аксесоари за коса и бижута.

Айзаной, чиято история датира от 3000 г. пр. н. е., е основното селище на Айзанитите, живеещи в древна Фригия. През елинистическия период регионът е подчинен на Пергам, но попада под римско управление през 133 г. пр.н.е.

Говори се, че великолепните сгради на Айзаной, като се започне с построяването на храма на Зевс, са направили града известен.

От 1970 г. на мястото се провеждат редовни археологически разкопки.

Сред руините стои Храмът на Зевс, който остава най-добре запазеният храм, посветен на Зевс в Анадола, театър с капацитет от 15 000 души и стадион до него с капацитет от 13 500, две бани, първият търговски склад в света пазарна сграда, улица с колони и пет моста, два от които все още стоят над реката Коджачай.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?