Следвайте ни

Сенатът срещу Силициевата долина: Цензурирате ли ни?

viber icon

Шефовете на Twitter, Facebook и Google отговаряха пред конгресмените за фалшивите новини и отговорността за публикациите в социалните мрежи

Взаимни обвинения и нападки белязаха изслушването в американския Сенат на изпълнителния директор на Twitter Джак Дорси по въпросите, засягащи свободата на словото и липсата на отговорност от страна на онлайн платформите за публикуваното в тях съдържание.

Конгресът влезе в сблъсък със Силициевата долина заради правната защита и цензурата в социалните мрежи. Разгорещеното изслушване се проведе само седмица преди президентските избори. Джак Дорси  призна, че платформите трябва да направят повече, за да спечелят доверие. 

Дорси, шефът на Facebook Марк Зукърбърг и изпълнителният директор на Google - Сундар Пичай, бяха привикани да дадат показания пред американския сенат чрез видеовръзка. И да обсъдят закон, известен като Section 230, който защитава техните платформи от поемане на отговорност какво публикуват потребителите им.

На фона на предстоящите избори за президент на САЩ шефовете на технологичните компании са изправени пред засилващ се натиск да предпазят потребителите от фалшива информация, а в същото време и да останат настрана от политиката. Републиканците са бесни, че технологичните компании от Силициевата долина потискат консервативните гласове, докато демократите са обезпокоени, че платформите не правят достатъчно в борбата с дезинформацията.

"Притеснението ми е, че тези платформи се превърнаха във влиятелни арбитри на това кое е истина и до какво съдържание потребителите могат да получат достъп", заяви Роджър Уикър, председателят на Комисията по търговия. Сенаторът каза, че комисията има "десетки примери за цензуриране на консервативно съдържание". Той попита Дорси как платформата решава да отправи предупреждение за определено съдържание или премахването му.

"Вашата платформа позволява на диктатори да публикуват пропаганда без ограничения, а в същото време редовно се ограничава президентът на САЩ", обяви сенаторът. И посочи едно съобщение в Китай, с което се обвинява американската армия, че е внесла коронавируса.

Доналд Тръмп използва Twitter, за да обвини големите технологични компании в страната, че прикриват корупционни сделки на  опонента му Джо Байдън. Това превърна Дорси в основната мишена на сенаторите и от двете партии в началото на изслушването.

Видимо разгневеният сенатор Тед Круз, републиканец от Тексас, заяви, че Twitter не разрешава на хората да се изказват, и обвини компанията в блокиране на политически материали. Той атакува Дорси за решението на социалната мрежа да ограничи достъпа до статия на "Ню Йорк пост", която обвързва семейство Байдън с корупция.

"Господин Дорси, кой, по дяволите, ви избра и ви даде власт да определяте какво се позволява на медията да съобщава и какво е позволено на американския народ да чува", атакува Круз. Дорси отговори, че решението да се блокира линкове към историята е било погрешно и вече е поправено.

"Осъзнаваме, че трябва да спечелим по-голямо доверие. Осъзнаваме, че е необходимо да се поеме по-голяма отговорност", призна той. Круз нападна и Google, че е склонен да манипулира резултатите от търсачката, за да оказва влияние върху изборните резултати. Марк Зукърбърг заяви, че социалната мрежа е готова да работи със законодателите за реформиране на Section 230.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?