46

Сенаторският пост се изплъзна на българката Деси

Българката Деси Андерсън, която се бореше за място в щатския сенат в 46-и район на Илинойс, загуби изборите.

Тя се яви в надпреварата като кандидат на Републиканската партия, но загуби от претендента на демократите Дейв Кьолер с 41 на 59%.

Пред BG VOICE Деси Андерсън казва, че високите данъци в щата са основната причина да се кандидатира за сенатор. Според нея с малцинството си в местния конгрес републиканците не са могли да работят за интересите на малките и средни бизнеси, което е принудило много от собствениците им да напуснат щата.

Тя обаче няма конкретна програма на сайта си за реформи в данъчната система, които да помогнат на малките бизнеси в щата, пише базираното в САЩ издание за българите зад Океана. Традиционно данъчните реформи на републиканците са в полза на ултрабогатите и големите корпорации и генерират бюджетни дефицити.

„Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия работи за малкия предприемач. Ние сме про-капиталисти и няма нищо лошо в това. Като знаете, България има дълга история, свързана с комунизма, и хората емигрират, за да имат по-добър живот. Те инвестират парите си, изкарани с много труд“, каза Андерсън.

Въпреки че се определя като умерен кандидат на републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите – една от най-горещите и спорни теми от този избори. По думите й правото на аборт трябва да бъде оставено в ръцете на индивидуалните щати.

„Не знам кои са биологичните ми родители, но майка ми е решила да ми даде живот, въпреки че не е имала възможност да ме отгледа – казва Деси Андерсън. – Не смятам, че данъкоплатците трябва да плащат за абортите. Има особени обстоятелства, когато здравето на жената е застрашено или в случай на изнасилване и кръвосмешение, в които тя трябва да има шанс да обсъди това с доктора си. Но не смятам, че данъкоплатците трябва да бъдат обременявани с този разход“.

Въпреки това отчита, че заради мнозинството на демократите Илинойс ще остане щат, в който жени идват, за да направят аборт в една от многото безплатни клиники.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Коментар

Коментар

10.11.2022 | 00:53

Това не е изненада. Илинойс не гласува за републиканци. Успех на Деси Андерсън във всичките и начинания. Много хора могат да се поучат от нейната история.

Отговори
5 1
Мимето

Мимето

09.11.2022 | 23:39

Моля не нарушавайте човешките права за етническа принадлежност на кандидат-сенаторката и не я наричайте българка.

Отговори
8 2
Мимето

Мимето

10.11.2022 | 00:48

Си много ограничен. Момичето е отишло в истинска държава и е получило възможност да развие потенциала си, който в милата ни родна българска действителност щеше да бъде смачкан. Така че Мимето, етническата принадлежност няма никакво значение. Средата в която се развива човек е основния фактор.

Отговори
6 4
Mimeto

Mimeto

10.11.2022 | 08:12

Верно, ако си беше останала в България щеше да спечели.

Отговори
1 2
Нищо свято при вас няма!

Нищо свято при вас няма!

10.11.2022 | 08:17

А да опитаме още веднъж! Нищо общо същата няма с Българката нито като ген нито както външните и черти! Въпросната си е от индийски произход и това че е родена тук не е прави Българка !А къде е отишла да живее и какво е учила и завършила не променя на никому гена ! А колкото до "фактора " не променя външноста и ,а средата в която живее! Но да се нарече, че е Българка...извинявайте няма нищо общо с Българката! Не съм расист но мисля че не е редно различни етноси и култури да се слагат под един общ знаменател! Някой се опитва да угодничи вероятно другиго, като всички ни самоопределя като Българи! А благодаря... мерси съм!

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?