2374

Сенатори зоват Байдън да отложи продажбата на F-16 за Турция

Позицията на Анкара, срещу Швеция застрашавала единството на НАТО, в ключов исторически момент

Група сенатори призова президента Джо Байдън да отложи продажбата на изтребители F-16 на Турция, докато Турция не се съгласи да позволи на Швеция и Финландия да се присъединят към Организацията на Северноатлантическия пакт (НАТО).

Писмото идва в момент, когато Швеция и Финландия чакат Турция да одобри приемането им в НАТО. Източници от Конгреса заявиха по-рано пред CNN, че администрацията на Байдън се готви да поиска от законодателите да одобрят продажбата на F-16 на Турция, което ще бъде сред най-големите продажби на оръжие от години.

Групата от 27 сенатори обаче написа в писмото си в четвъртък, че Конгресът „не може да обмисля бъдеща подкрепа за Турция“, включително продажбата на самолетите F-16, докато Турция „не завърши ратификацията на протоколите за присъединяване“.

„Неуспехът да се ратифицират протоколите или да се представи график за ратификация застрашава единството на Алианса в ключов момент от историята, тъй като Русия продължава нахлуването в Украйна“, се казва в писмото. „Продуктивните и взаимноизгодни двустранни отношения в областта на сигурността с Турция са в интерес на Съединените щати и ние очакваме ратификацията от правителството на протоколите за присъединяване на Швеция и Финландия към НАТО.“

Финландия и Швеция официално кандидатстват за присъединяване към НАТО от миналата пролет. 

В четвъртък депутатите похвалиха Турция за това, че е „ценен съюзник в НАТО, в момент, когато незаконното нахлуване на Русия в Украйна продължава“, но заявиха, че продължаващото блокиране на присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО работи срещу нея.

Отношенията между САЩ и Турция „са засенчени от тези поблеми“, се казва в писмото. "Тези забавяния представляват риск за сигурността на алианса, за Европа и за международния световен ред, който Владимир Путин продължава да заплашва."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?