1553

Сексроботи с изкуствен интелект заменят куклите

Крият ли рискове от пристрастяване новите разработки

..........

- Китай, Япония и Корея се конкурират със САЩ с иновативните играчки, които вече достигат до 35 000 долара.

- Всеки клиент сам ще избира каква личност да има роботът му, ще може да разговаря с него, заявяват конструктори.

....................

Развитието на изкуствения интелект превърна пълноразмерните сексиграчки в абсолютен хит. Това далеч не значи, че мненията за тях са еднозначни.

Сексроботите са гореща тема в момента и често се говори и пише за тях, сякаш са навсякъде - превземат нашите реални светове и стават все по-популярни. Трябва обаче да се отбележи, че в най-общи линии те са по-сложни версии на секскуклите - хуманистични машини, които могат да се използват за задоволяване на нагона.

Засега има цели 5 разработки в този сегмент и интересът към тях е сериозен, въпреки че са доста скъпи - най-евтиният подобен робот струва близо 10 000 долара, а най-скъпият - малко над 35 000. Основният пазар за този тип извратени играчки е в Китай, Япония и Корея, но не липсва и интерес в САЩ. Това далеч не е изненадващо, тъй като четирите най-големи производители на сексроботи са базирани в Китай и компаниите произвеждат всякакъв вид други интимни играчки и аксесоари за възрастни. 

Интегрирането на изкуствения интелект стана по-популярно през последните две години, заяви Ханес Хултман, мениджър продажби за Европа и САЩ на китайската фирма за сексиграчки Svakom. Компанията вече показа първия си прототип за функциониращ сексробот, който само за няколко месеца е регистрирал над 8000 предварителни продажби, макар и доставките му да се очаква да стартират най-рано в края на тази година.

Първи в тази надпревара обаче са американците от Abyss Creations, чийто робот Хармони вече започва да се произвежда. Благодарение на изкуствения интелект машината може да говори, да се усмихва, да мига и "да извършва специфични движения с уста", според производителите. Технологично Хармони ще може да бъде програмирана. "Всеки клиент сам ще избира каква личност да има сексроботът му, ще може да разговаря с него и да съхранява и помни информация за потребителя си", обясняват от компанията.

Abyss Creations имат богата история със секскуклите. Компанията е направили по поръчка и продала близо ​15​ 000 реалистични секскукли от серията RealDolls. Купувачите могат да избират от 16 стила на тялото, 31 лица и пет тона на кожата, с избор на цвят на очите, косата, размера на гърдите и ръчно рисувани елементи като лунички, вени и разнообразие от цветове и стилове на зърната.

Според експерта по сексроботи д-р Кейт Девлин, преподавател в Кралския колеж в Лондон и автор на​няколко книги по темата, хората искат сексроботи за интимност и приятелство, а сексът е почти второстепенен​ фактор. „Интересното е, че хората, към които са насочени, се интересуват от тях от гледна точка на общуване и не толкова заради самия секс - категорична е преподавателката. - Ако някой иска просто сексуално задоволяване, няма нужда да харчи 5-цифрена сума за робот, а ще си купи реалистична секскукла за 700-800 долара. При роботите е сериозно застъпена частта с личността. Хората ще могат да програмират в тях предистория, да им дават имена и ​да ги обличат."

„Има редица основателни притеснения, според които притежаването на сексробот означава, че хората никога няма да могат да създадат истински човешки взаимоотношения. Има хора, които притежават кукли и имат напълно нормални ежедневни взаимоотношения, но това е едно следващо ниво, което все още не е изследвано от психолозите", обяснява д-р Девлин. И допълва, че неслучайно бумът на търсенето на подобни машини към момента е в Азия, където според данните близо 37% от мъжете са трайно самотни и поне половината от тях дори не търсят активно контакт с жени. 

 

Опасно за самотници

Сексроботите с изкуствен интелект крият напълно реална опасност, свързана със сигурността. Майкъл Томпсън, експерт в сферата на изкуствения интелект от Университета в Южна Калифорния, смята, че приложението за изкуствен интелект на куклата може да бъде хакнато и да превърне мечтата на самотниците в абсолютен ад. От друга страна пък, редица феминистки организации ​изразиха притеснения, че собствениците биха могли реалистично да репетират с робота си планове за насилствени сексуални действия в реалния свят.

Фантастика и реалност

И компаниите, произвеждащи сексроботи, и критиците им са убедени, че в следващите 5 до 8 години тази технология ще се развива все по-бурно и бързо, като рисковете и проблемите по нея ще се отстраняват в движение. Дали сексроботите ще предложат утеха и приятелство на самотните мъже, или ще се превърнат в още един инструмент, който да ги отдалечи от реалния свят, ще разберем тепърва. Сигурно е обаче едно - сценариите от редица научнофантастични филми вече далеч не са просто фикция, а реалност. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?