Следвайте ни

Секс робини на Ислямска държава с наградата Сахаров за човешки права

viber icon
Две иракски жени от етническата група язиди, преживели наложеното им от джихадистите от "Ислямска държава" сексуално робство, получиха най-високата награда на ЕС за човешки права на церемония в Европейския парламент в Брюксел, предаде ДПА.

Наградата за свобода на мисълта на името на известния съветски дисидент и правозащитник Андрей Сахаров бе присъдена на Надя Мурад и Ламия Аджи Башар през октомври за тяхната дейност в язидската общност, насилствено изселена от джихадистите с нечовешки репресии пред 2014 г.

Сред предишните носители на наградата "Сахаров" в размер от 50 000 евро са бившият президент на Южна Африка Нелсън Мандела и бившата опозиционерка в Мианма Аун Сан Су Чжи.

Двете язидки са от иракското село Кочо, което бе завзето от ИД през август 2014 година. Джихадистите използваха сексуални робини като възнаграждения за техните бойци и активно поощряваха изнасилвания на жените от покореното население.

Репресиите им срещу язидите бяха особено жестоки, защото ИД ги смята за неверници. Жените и девойките бяха отделени от мъжете в семействата си (мнозина от които бяха разстреляни в масови екзекуции) и бяха дадени като военна плячка на бойците джихадисти.

Около 1000 жени и деца от Северен Ирак, повечето от тях язиди, преживели сексуално робство при джихадистите, сега живеят в 21 града и села в югозападната германска провинция Баден-Вюртемберг. Те бяха изведени в Германия през 2015 и началото на 2016 г. по специална програма, инициирана от премиера на провинцията Уинфрид Кречман, който отпусна 95 млн. евро за тяхното устройване там. С тази сума се покриват разходите по тяхното настаняване, здравно обслужване и психотерапия за жените, преживели ужаса на робството при джихадистите.

Макар че програмата е само 3-годишна, нейният изпълнителен шеф проф. Михаел Блуме каза, че повечето от жените смятат да останат задълго в страната./Марица

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?