Следвайте ни

Сеизмолог: Измир да се готви за мощно земетресение над 7 по Рихтер

viber icon

Две нови земетресения разтърсиха вчера бреговете на Егейско море в Турция.

Агенцията за управление при бедствия и извънредни ситуации (AFAD) съобщи на уебсайта си, че в 19:09 ч. земетресение с магнитуд 4,1 е регистрирано в близост до квартал Карабурун в Измир, третият по големина град в страната. Земетресението е станало на дълбочина 7,08 километра.

Часове след първото земетресение в 9.22 ч. тази сутрин беше отчетен още един трус с магнитуд 4,0 по Рихтер. Понастоящем няма информация за наранявания и щети.

Турция е една от най-активните сеизмични зони в света. 

Третата по големина провинция в страната се стреми да се възстанови от един от най-смъртоносните трусове през последните години, който уби 117 души преди няколко месеца. Страхът преобладава сред местните жители, които не са свикнали с подобни трусове, които обикновено се наблюдават в северозападната и източната част на страната. Но експертите предупреждават, че може да има и други, след неотдавнашните пет земетресения с магнитуд до 5,1, които предизвикаха нови страхове сред местните жители в понеделник. 

В региона се срещат три тектонски плочи, простиращи се до Африка, Близкия изток и Евразийския регион. Техният сблъсък тласка анадолската плоча на запад, създавайки потенциал за трусове. 

Професор Овгюн Ахмет Еркан дава мрачен поглед върху съдбата на Измир, що се отнася до трусовете. Изтъкнатият експерт по геофизика беше посъветвал местните жители да "отиват в летните си вили", тъй като земетресенията последвани от редица вторични трусове с по-малка сила, произтичат от движението на разлома Лесбос, който носи името си от близкия гръцки остров. Земетресенията се усещат и там, както и в турските провинции на север от Измир.

Ерджан алармира пред агенция Демирорен, за "градушка" от земетресения. Той посочи натрупване на напрежение върху разломната линия на Лесбос, което все още не е освободено. „През 2017 г. в близост имаше земетресение с магнитуд 6,3 в близо до гръцкия остров Кос и на няколко километра югоизточно от курорта Бодрум.  Настоящото напрежение показва, че има потенциал за по-мощно земетресение до 7,2 бала което да е в района на Измир. До това голямо земетресение можем да очакваме и множество вторични трусове“, предупреди той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Цццц

Цццц

08.02.2021 | 01:06

Да върнат църквата Света София на християните! Това е само началото!

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай