3906

Седем загинали: Сал с мигранти се разби в скали и потъна край бреговете на Турция, други 19 са спасени ВИДЕО

Спасителен сал с мигранти се разби в скалите край курортния град Чешме в Турция днес, убивайки 7 души на борда, съобщи турската брегова охрана.

Турският министър на вътрешните работи Али Йерликая обяви, че 7 нелегални имигранти са загубили живота си, а други 19 души са били спасени днес в район Караада, до курорта Чешме, в окръг Измир.

Йерликая обяви, че днес в 10.47 ч., нелегален имигрант е бил намерен и прибран от морето от рибарска лодка в региона и е подал сигнал, че може да има още нередовни имигранти в морето.

Министърът заявяви, че са изпратени 4 лодки, хеликоптер и екип за гмуркане на бреговата охрана.

„В резултат на усилията за търсене и спасяване, извършени от служителите на бреговата охрана, общо 19 незаконни мигранти, 18 на скалист безлюден остров и един от рибарската лодка в региона, са спасени и са в добро здраве. За съжаление бяха намерени мъртвите тела на 7 незаконни имигранти", уточни Йерликая. 

АА

Усилията за търсене и спасяване на един изчезнал човек продължават, се казва в изявление на бреговата охрана.

Бреговата охрана съобщи, че оцелелите са признали, че са били качени в спасителен сал и оставени да се нносятв морето от гръцките власти на място близо до турските териториални води. Потърпевшите се жалват, че след това салът се е ударил в скали и е потънал.

Турция редовно обвинява Гърция, че участва в „отблъскване“ или бързи депортации на мигранти без достъп до процедурите за убежище, изисквани от международното право. Гърция отрича да изпраща новопристигнали мигранти обратно в Турция.

Гърция служи като основна входна точка за мигранти, търсещи по-добър живот в Европейския съюз, като повечето влизат нелегално от Турция на борда на несигурни лодки, доставяни от трафиканти.

Видео, споделено от турския вътрешен министър Али Йерликая в социалната медийна платформа X, показва лодка на бреговата охрана, която спасява мигранти, включително деца, от острова.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?