49

Сделка в Газа: Преговарят за тридневно хуманитарно примирие

В ход са преговори за постигане на тридневно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа в замяна на освобождаването на около дузина заложници, държани от „Хамас“. Това твърдят двама служители от Египет, един от ООН и западен дипломат, които са говорили при условие на анонимност, за да обсъдят чувствителните дипломатически усилия, съобщи „Гардиън“.

Сделката ще даде възможност за навлизане на повече помощи, включително ограничени количества гориво, в обсадената територия, за да се облекчат влошените условия за 2,3 милиона палестинци, които са в капан там. Според официалните лица и дипломата посредници в нея са Катар, Египет и Съединените щати.

Един от египетските служители казва, че подробностите по сделката са били обсъдени тази седмица в Кайро с гостуващия шеф на ЦРУ и израелска делегация. Длъжностното лице заяви, че посредниците финализират проекта за споразумение.

Високопоставен американски служител заяви, че администрацията на Байдън не е предложила конкретна времева рамка за пауза във военните операции на Израел, но е предложила на страната да обмисли обвързването на продължителността на паузата с освобождаването на определен брой заложници.

Ако бъде постигнато споразумение относно продължителността на паузата и броя на заложниците, които трябва да бъдат освободени, и сделката бъде успешно изпълнена, същата формула може да бъде преразгледана за допълнителни паузи и освобождаване, според служителя.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Батко

Батко

09.11.2023 | 15:36

3 дни Хамас ще си развява байрака! IDF ги мислех за по-разумни. Жалко.

Отговори
0 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?