2374
Следвайте ни

Сбогом, Меркел! Желязната лейди, която опази Европа

viber icon

Дамата канцлер сложи край на задължителната военна служба, заложи на екоенергия, легализира еднополовите бракове, въведе национална минимална заплата

Добрите отношения на Берлин с Москва са най-важното наследство, което Ангела ще остави след себе си 

Ангела Меркел ще напусне поста си като един от съвременните германски лидери, които са служили най-дълго на страната си и които имат дипломатическа тежест в света. Тя оставя след себе си наследство, формирано повече от справянето <210> с поредица от кризи, разтърсили крехката Европа, отколкото с каквато и да е грандиозна визия за собствената си страна.

За 16 години начело на най-голямата европейска икономика, Меркел сложи край на задължителната военна служба, насочи Германия към курс на бъдеще без енергия от ядрени централи и от изкопаеми горива, направи възможно легализирането на еднополовите бракове, въведе национална минимална заплата и помощи, окуражаващи бащите да се грижат за малки деца.

Но нейна основна заслуга е осигуряване на пристан на стабилност в бурни времена.

Премиерът на провинция Бавария Маркус Зьодер каза на Меркел: "Вие защитихте добре страната ни".

Меркел премина първия си изпит през 2008 г., като пое ангажимент германските спестявания да бъдат в безопасност по време на пика на глобалната финансова криза. През следващите години тя бе водеща фигура в усилието да се спаси еврото от дълговата криза, която обхвана няколко страни членки, съгласявайки се със спасителни планове, но настоявайки за болезнени съкращения на разходите.

. "Ако рухне еврото, ще рухне и Европа", каза Меркел на 19 май 2010 година в Бундестага.

Политиката на германското правителство, насочена към спасението на единната европейска валута, доведе обаче до разкол в партията на Меркел - ХДС. И това не мина без последствия. Противниците на еврото в Германия се обединиха в партия под името "Алтернатива за Германия". 

През август 2015 г.  Меркел произнесе прочутата си фраза "Ще се справим!", давайки разпореждането бежанците да бъдат пуснати в Германия. Канцлерът бе лицето на подхода за прием на мигрантите във време, в което хората бягаха от конфликтите в Сирия, прекосявайки Балканите. Тя допусна стотици хиляди мигранти, но се сблъска със съпротива както у дома, така и от страна на европейски партньори.

А в залеза на кариерата <210> - през 2018 г., тя обяви, че няма да се стреми към пети мандат - Меркел оглави отговора срещу пандемията, който в Германия беше много по-добър, отколкото в страните на някои от колегите <210>.

На международната сцена Меркел настояваше за търсенето на компромиси и прилагането на многостранен подход към световните проблеми през години на турбуленции, през които САЩ се отдалечиха от европейските съюзници при президентството на Доналд Тръмп, а Великобритания напусна ЕС.

"Най-важното наследство на г-жа Меркел е това, че във време на световни кризи тя осигури стабилност," каза Ралф Болман, биограф на Меркел.

Имаше непрестанна поредица от кризи, които повдигнаха въпроси за световния ред, с който сме свикнали. Нейното постижение е това, че тя ръководеше Германия, Европа, а и света така, че те да преминат доста безопасно през всичко това. Всичко, за което може да я критикувате, са подробности", каза Болман.

Отношенията на Берлин с Москва са може би най-важното наследство, което Меркел ще остави, след като напусне кабинета си на „Вили Бранд Щрасе“ 1. Тези отношения поохладняха доста след анекса на Крим през 2014 г., но всъщност все още са на добро ниво. А газопроводът Северен поток 2 е една от съществените теми, които остават в наследство от управлението на дамата канцлер. 

Политическото дълголетие на Меркел вече е историческо. Сред лидерите на демократична Германия в периода след Втората световна война тя изостава само след ментора си Хелмут Кол, който доведе страната до обединение по време на своето управление, продължило от 1982-ра до 1998 г. Меркел би могла да надмине дори и него, ако остане на пост до 17 декември. Това е постижимо, в случай че партиите се забавят при формирането на ново правителство.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

идеология

идеология

03.10.2021 | 09:44

От кого опази Европа? От нахлулите талибански орди без документи? Които тя лично покани! Или от Големия брат, който се оказа че подслушва телефона й? Отиде при Обама да се жалва, а като се върна, обяви Русия за главен враг и започнаха санкции. Които удариха повече самата Европа, отколкото Русия.

Отговори
3 0
Климбо

Климбо

03.10.2021 | 04:42

Дойче демократе комсомолка

Отговори
3 0
Сбогом

Сбогом

02.10.2021 | 22:33

Да кажем сбогом на Меркел сбогом на Борисов сбогом на корупцията в Европа

Отговори
10 5
След Меркел

След Меркел

02.10.2021 | 22:25

След Меркел да кажем сбогом и на Борисов крайно време е!

Отговори
10 5
Вие наред ли сте?

Вие наред ли сте?

02.10.2021 | 20:22

Кой ги пише тия глупости? Какво опази тая,тая,тя опрапасти Европа като прие и покани измет и паплач...

Отговори
19 0
Ivan zavet80g albe11g.,

Ivan zavet80g albe11g.,

02.10.2021 | 21:28

Pras darv Mos bokai v konteibere aree11g sapo Pepe zelfa veroto areee,.️️️️️️

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?