49

Сблъсъци и арести на незаконни митинги за 1 май в Истанбул

Международният ден на труда беше отбелязан от десетки хиляди на митинги, организирани от профсъюзи, неправителствени организации и политически партии в цяла Турция. 

АА

Полицейски бариери бяха издигнати рано тази сутрин в Истанбул, блокирайки всички пътища, водещи до емблематичният площад Таксим, където се намира Паметникът на Републиката. 

Кабинетът на губернатора за пореден път отказа да разреши празнуването на 1 май с митинги на известния площад.

Полицията разреши на профсъюзите единствено да полагат венци на Паметника на Републиката и да правят кратки изявления за пресата на малки групи.

АА

Конфедерацията на прогресивните синдикати (DİSK), Конфедерацията на синдикатите в публичния сектор (KESK) и TÜRK-İş бяха сред синдикатите, които влязоха на площад Таксим.

„Искрено ви поздравявам за 1 май, Деня на труда и солидарността“, написа президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Туитър.

Той подчерта, че през последните години Турция е постигнала напредък в синдикалните права, заплатите, както и здравето и безопасността на работниците.

„Увеличихме минималната работна заплата от 184 турски лири ($126) през 2002 г. на 8500 турски лири ($437) днес“, добави Ердоган.

АА

След 32-годишна забрана, кабинетът на губернатора на Истанбул даде разрешение събирането на 1 май да се проведе на площад Таксим през 2010 г. След това митингите отново бяха забранени от 2013 г. заради проекта за строеж на пешеходна зона на площада.

Въпреки полицейските блокади различни политически партии, демократични организации, профсъюзи и младежки организации се опитват да щурмуват и да проведат митинги и шествия на емблематичния площад. 

Групи хора се опитаха да манифестират до Таксим от кварталите Бешикташ и Шишли без никакво разрешение, но полицията се намеси и ги разпръсна. Това доведе до пререкания с полицията и задържания на граждани.

Членове на синдикатите DİSK/Enerji-Sen и İnşaat-İş, включително генералният секретар на DİSK/Enerji-Sen Емин Ациз и председателят-основател на синдиката Камил Карта, бяха задържани, докато вървяха към площад Таксим с транспаранти, на които пишеше „Съпротивата и солидарността ни кара да живеем, да живее 1 май."

АА

Полицията също задържа членове на различни политически партии по време на опитите им да проведат митинги.

Кабинетът на губернатора на Истанбул разреши тазгодишните празненства за Първи май да се проведат на площад Малтепе, разположен от азиатската страна, докато събиранията във всички други райони на Истанбул се считат за противоречащи на закона.

Хиляди хора се събират в Малтепе с послания към управляващото правителство преди изборите на 14 май.

АА

Първи май, или Международният ден на труда за първи път се появява като събитие в чест на труда на работниците по света на 1 май 1886 г., когато група работници в САЩ провеждат масова стачка за осемчасов работен ден.

Първите официални тържества за Първи май в Турция се провеждат през 1923 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Хм…

Хм…

01.05.2023 | 17:21

В Турция по традиция Първи май е забранен. Преди години жандармерията направо стреляше по манифестиращите, имало е и убити. Та участието в демонстрациите си е героизъм.

Отговори
3 0
Не е точно

Не е точно

01.05.2023 | 17:41

Не е точно по традиция. Първи май е забравен защото политически ислямисти винаги се страхуват от левисти

Отговори
0 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”