4020

Съветските паметници падат един след друг, в Източна Европа – вече над 4000

Премахването им често е обект на остри дебати

В Източна Европа вече са демонтирани 4000 съветски паметника, но премахването им често е обект на остри дебати - както в България, пише "Зюддойче Цайтунг", цитиран от Дойче веле. Виена е един от малкото градове, длъжни да запазят "своя".

Вероятно най-известният, но и най-спорният паметник в България ще бъде премахнат - след 30 години на ожесточени спорове, пише "Зюддойче Цайтунг" (ЗЦ) за Паметника на Съветската армия в София.

В продължение на 70 години ПСА доминира градския пейзаж в София, обяснява германското издание, а демонтажът му все още предизвика емоции сред привърженици и противници на идеята. И все пак София закъсня, посочва ЗЦ.

Над 4000 съветски паметника в Европа са демонтирани

Смята се, че в Източна Европа вече са демонтирани над 4000 съветски паметника, а десетки хиляди символи като сърпа и чука са свалени от фасадите, улици са преименувани, от сградите са премахнати възпоменателни табели. Само преди няколко седмици в Киев от статуята на "Родината майка" бяха демонтирани може би последните символи на СССР и бяха заменени с украинския герб. Самият паметник бе преименуван на "Майка Украйна".

Остри дебати какво трябва да се случи с реликвите от онова време, които символизират не само политическата, но и тогавашната архитектурна и художествена доминация, се водят в много бивши социалистически държави. Миналата година Естония реши да премахне всички останали съветски паметници - около 400 - от публичните пространства. Демонтажът на един съветски танк, превърнат в паметник в град Нарва, предизвика протести сред местното рускоезично малцинство. Москва остро разкритикува премахването на Паметника на победата в Рига - 79-метров обелиск, посветен на Червената армия, припомня ЗЦ. Въпреки голямото руско малцинство в страната латвийският парламент също реши да демонтира "всички обекти, които възхваляват тоталитарните режими".

Виена е длъжна да поддържа Паметника на Съветската армия

От Талин до Киев, от Рига до Лвов падат последните съветски паметници, пише Оливер Грим в австрийския вестник "Ди Пресе". Демонтирането им е "последният шумен прощален протест на народите, които десетилетия наред са били поробвани и обезкървявани от Москва", отбелязва авторът. На този фон Паметникът на Червената армия на виенския площад "Шварценберг" изглежда все по-неадекватен, допълва Грим. Според него издигането му още през август 1945-а година е изключително цинично. Защото същата Червена армия, чиито войници са възхвалявани, само няколко седмици по-рано - в средата на юли 1945 година, е арестувала и измъчвала хиляди членове на полската съпротива, а около 600 от тях са били убити и погребани на неизвестни места.

Шест години по-рано същата Червена армия е разделила Полша с Хитлеровия Вермахт и е започнала систематичното изтребване на полския елит, четем още в "Ди Пресе". Сталиновата политика на геноцид се провежда и в балтийските републики, а след 1945 година - в цяла доминирана от Съветския съюз Източна Европа. Да не говорим за масовите изнасилвания, грабежи и убийства на виенското цивилно население.

Оливер Грим подчертава, че Държавният договор на Австрия предвижда подобни паметници да бъдат запазени и поддържани, но предлага той да бъде контекстуализиран. Както малко след началото на войната срещу Украйна цялата стена зад монумента, която е част от двореца "Шварценберг", бе боядисана в цветовете на украинското знаме. И до днес тя е в синьо и жълто.

Митът, от който се възползва Сталин

В София според проучванията около една трета от анкетираните са за оставянето на паметника в Княжеската градина, малко под една трета са за преместването му, а една четвърт са за пълното му разрушаване, пише ЗЦ. Авторката на статията в германския ежедневник Катрин Калвайт припомня, че още през 1993 година Общинският съвет в София се изказва в подкрепа на демонтажа, но впоследствие от ГЕРБ са били против, за да не се "подхранва политическото разделение в страна, в която Русия традиционно има голямо влияние".

Отношението в България към Русия е спорно, четем в ЗЦ. За голяма част от българите руснаците са освободители заради Руско-турската война. "Мит, от който се възползват войските на Сталин през 1944 година и който предопределя близките отношения между Българската комунистическа партия и Москва."

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
32 коментара
Големия памперс

Големия памперс

03.01.2024 | 06:29

Събаряме паметниците на тоталитаризма, за да ни наложат нов тоталитаризъм - още по-страшен! Паметникът за това е паметник - да помним. Да помним какво е да нямаш свобода - физическа, духовна, икономическа, да помним какво е да се изразяваш свободно и без страх (сега май щели сме да носим отговорност за "разпространяване на фалшиви новини", в някои европейски страни ще бъдеш осъден, ако публично изкажеш съмнение в т.нар. холокост), да помним какво е да ти налагат готови решения (някой подкрепя ли джендър идеологията, нахлуването на мигрантите, унищожаването на националната идентичност и т.н.), да помним какво е Биг брадър да ни подслушва и следи (било то чрез агенти-доносници, било то през мобилните устройства и софтуера, който ползваме, да помним какво е заради чужди интереси да ни въвличат във войни, които не са наши, и още, да помним още много неща от близкото минало, които постепенно ни налагат днес и в бъдеще.

Отговори
3 1
Добре де

Добре де

03.01.2024 | 08:59

За великите сащ и техните войни и убийства защо не се пише ?

Отговори
2 1
Читател

Читател

30.12.2023 | 12:02

Да бутат но първо да съберат дарения с SMS или капачки, а парите от Бюджета да отидат за децата. Децата на България не могат да се лекуват ние даряваме на чужди.

Отговори
10 0
Първо т.нар. ни управници

Първо т.нар. ни управници

30.12.2023 | 04:12

да оправят държавата. Да видим, както се казва, да почувстваме тяхното благоденствие, да докажат че при тяхното управление живеем по-добре и спокойно, че всички сме щастливи, обградени от грижата на държавата ни, па тогава да бутат построеното от това поколение преди нас, което наистина е било доволно и спокойно. Не мога да си представя, че в днешно време може да има такъв ентусиазъм за изграждане на България като Хаинбоаз и други обекти, за които съм слушала от баща ми.

Отговори
5 14
Михалчев

Михалчев

30.12.2023 | 06:46

Брей, каква сталинистка. Знаеш, ли колко народ са погубили. Цялата интелигенция на България. Настанили са се вкъщи те, взели са им имотите. Стъпкали са хиляди човешки съдби. Направили са народа мързелив. Къде по света родителите търпят, гледат и хранят децата си до живот, а децата им ги мързи да работят.

Отговори
16 8
Добре де

Добре де

03.01.2024 | 09:01

А великите сащ с техните войни за тях също да пишат айде де

Отговори
2 1
Умен

Умен

29.12.2023 | 23:32

Слугинаж продажен, който разсипа България! Сега кво? Да вдигаме паметник на американците, дето бомбардираха София? Или на Сюлейман евреина потурчен? Божееее, как безсрамно се пренаписва историята! Я прочетете малко за нашите фашисти, колко народ са изпотрепали! Все тая омраза ли? На колко слугинаж и отрядчеъта ще се разделим? Та тя пропагандата е видна! А резултатът - налице! Сега западните мърши ще ни впрегнат да им пазим задника (досега само го ближехме). Да обираме мюсюлмани отвсякъде, а те пак, по стария им мръсен обичай, да си гледат кефа, като яздят другите! Но - свърши! Тези гадове, които разкъсаха и окрадоха България, ще си плащат! Иде времето!

Отговори
17 16
И накрая

И накрая

29.12.2023 | 22:12

Европа ще падне. Болезнено.

Отговори
17 13
Светла

Светла

29.12.2023 | 22:02

И тие, които ги бутат, Бог ще ги накаже и ще паднат един след друг.

Отговори
12 18
На негово място

На негово място

29.12.2023 | 21:42

Може и паметник на БУДА ЗАОБИКОЛЕН ОТ СВАСТИКИ . Първо прочетете какво значи знака и после коментирайте този пост.

Отговори
6 8
На негово място

На негово място

29.12.2023 | 21:41

Ще се издигне паметник на САТАНАТА И АНАРХИЯТА .

Отговори
12 11
Ред е на

Ред е на

29.12.2023 | 21:40

Альошата и други такива подобни бок..луци

Отговори
18 21
Вахт

Вахт

30.12.2023 | 19:30

В България не е имало фашизъм,но в рожия е сега и всички които я поддържат са именно такива,те не са ружофили,те са си фашаги.

Отговори
10 5
Съветските паметници падат като круши

Съветските паметници падат като круши

29.12.2023 | 19:34

А ние чакаме на Орлов мост афганистанските глутници с хляб и сол.

Отговори
20 10
Да посрещнем новите си братя

Да посрещнем новите си братя

29.12.2023 | 21:06

Че ние с какво се различаваме от афганистанците? И те рушаха паметници и ние. Кво толкова?

Отговори
13 6

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?